pexels photo 590041

Beginnen met beleggen: 5 gouden regels

Als ik terug kon in de tijd zou ik graag een aantal basisprincipes van (succesvol) beleggen hebben toegepast waar ik nu zo hard mee de mist in ben gegaan. Deze principes hadden me erg veel ‘leergeld’ en frustratie bespaard! Vandaar dat ik aan de hand van deze principes of beginselen uiteen zal zetten waar een beginnend belegger in ieder geval oog voor zou moeten hebben. Zo maak jij hopelijk niet dezelfde fouten die ik vroeger maakte!

Regel 1: Weet waar je in belegt

Dit principe klinkt wellicht logisch, maar voor mij begon beleggen echt met experimenteren. Omdat ik met een klein bedrag begon, was 5% winst in een maand relatief gezien wellicht heel aardig, maar absoluut in euro’s uitgedrukt ging het dan om maximaal € 5,- winst. Dat schoot natuurlijk niet op. Dus ging ik al snel op zoek naar beleggingsproducten met een hefboomeffect, zoals turbo’s, warrants, sprinters, CFD’s en zelfs binaire opties. Een hefboomproduct geeft immers de mogelijkheid om met een klein bedrag in te spelen op een koersstijging of koersdaling. De hefboom versterkt het effect van de koersbeweging. Met deze producten is het dus mogelijk om met een kleine investering een hoog rendement te behalen. Stel je voor dat je voor € 20,- investeert in een long turbo op de AEX-index met een hefboom van 50. Als de AEX nu 2% stijgt, neemt mijn turbo ongeveer 100% toe in waarde! Dit klonk voor mij natuurlijk erg aantrekkelijk, maar voor ik het wist was ik soms mijn hele inleg kwijt zonder dat ik begreep waarom. Later bleek dat dit te maken had met het stoploss-niveau van de turbo. Weet dus in welk product je belegt, anders kan je weleens voor vervelende verrassingen komen te staan.

Maar niet alleen het beleggingsproduct is belangrijk. Wellicht nog belangrijker is de onderliggende waarde zelf. Ik kocht vroeger vaak turbo’s of opties van bedrijven die net een week later met hun kwartaalcijfers zouden komen. Negen van de tien keer pakte dat zeer nadelig voor mij uit, aangezien ik niet op de hoogte was van de nieuwsberichten. Ook gebeurde het weleens dat turbo’s kocht op een exotische, Chinese telecomaanbieder. Eigenlijk had ik geen idee wat ik kocht, maar de opgaande grafiek van de afgelopen jaren zag er dusdanig goed uit dat de koersen wel moesten blijven stijgen, toch? Niet dus. En het vervelende is dat als je je niet goed verdiept in het bedrijf en de marktomstandigheden, je eigenlijk geen idee hebt waarom de koers niet jouw kant op gaat. Je tast volledig in het duister en laat je verliezen maar eindeloos lopen, omdat je er toch van overtuigd bent ‘dat het wel goed komt’.

Note to self: tegenwoordig beleg ik alleen nog in producten en markten die ik volledig begrijp.

Regel 2: Accepteer dat je geen professionele belegger bent en dat je de markt niet kan verslaan

Iedereen denkt dat hij de beurs kan verslaan. Maar waarom is het dan zo dat ruim 80% van de beleggers geld verliest? Ik denk dat het te maken heeft met korte termijn hebzucht en het willen behalen van snelle winsten. Veel beleggers lopen achter de meute aan en stappen veel te laat in een rally in, in de hoop toch nog een graantje mee te kunnen pikken van de forse koersstijgingen. Ik was daar vroeger één van. Onderstaande grafiek schetst perfect waar ik over het algemeen instapte. Op de plaats van de pijl zou ik nog een turbo long hebben gekocht. Later besefte ik me dat ik juist tegen de stroom in moest beleggen, dus als iedereen riep ‘kopen!’ dan riep ik ‘verkopen!’. Maar het nadeel daarvan was weer dat ik 9 van de 10 keer te vroeg instapte in plaats van te laat. Op de plaats van de pijl kocht ik toen vaak al een turbo short, terwijl de rally nog meerdere procenten door kon stijgen en er geen teken was van een mogelijke top.

Beleggen
Precies waar je niet moet instappen!

In plaats van dag in dat uit de markt te willen verslaan, doe je er verstandiger aan om te proberen om de markt elk jaar te verslaan. Laat je niet gek maken door de waan van de dag en alle nieuwsberichten. Kies beleggingen nauwkeurig uit voor de langere termijn en je zult merken dat het rust geeft. En benchmark jezelf tegen bekende indexen of indices. Als je een vrij gebalanceerde aandelenportefeuille hebt opgebouwd, probeer dan bijvoorbeeld elk jaar de MSCI World Index te verslaan. Dit is een wereldindex die wordt onderhouden door Morgan Stanley Capital International. De index is volledig opgebouwd uit ruim 1600 verschillende aandelen uit 23 verschillende landen, waaronder Nederland. Sinds de start in 1987 haalt de index een bruto rendement van circa 7,5% per jaar. Niet slecht toch? Als je dit jaarlijks weet te behalen en je zet maandelijks geld opzij, dan weet ik zeker dat je ooit miljonair wordt. Een andere optie is om bijvoorbeeld de beste ETF’s te kiezen en de desbetreffende categorie waar de ETF onderdeel van is te verslaan. Zo blijf je elk jaar kritisch naar je portefeuille kijken en stel je realistische doelstellingen en rendementseisen!

Note to self: tegenwoordig beleg ik alleen nog voor de langere termijn.

Regel 3: Beleg niet al je geld tegelijk

Vroeger was het nog weleens zo dat een belegger al snel minimaal over € 1.000,- moest beschikken om bijvoorbeeld beleggingsfondsen van banken te kunnen kopen. Daarnaast waren de transactiekosten redelijk hoog, waardoor het relatief gezien gunstig was om meteen een fors bedrag ergens in te investeren. Zelf deed ik het ook; ik kocht op één moment voor een groot bedrag een product en hield daardoor niets meer achter de hand. Als de koers eerst iets daalde, had ik geen geld meer om eventueel bij te kopen. En wanneer zich een andere kans voordeed, kon ik daar niet op anticiperen. Ik belegde dus heel statisch en vaak maar in één product tegelijk, met alles wat ik aan beleggen te besteden had. Als een belegging niet ging zoals ik voor ogen had, kwam al snel een vervelende emotie opzetten: spijt. Spijt dat ik voor het desbetreffende aandeel ging, spijt dat ik niet eerst een klein bedrag heb ingelegd en spijt dat ik daardoor niet meer voor andere opties kon gaan, zoals het bijkopen op een lager niveau of het diversificeren van mijn portefeuille.

Om meer flexibiliteit te behouden en te beleggen volgens bepaalde regels en discipline, beleg ik tegenwoordig (bijna) alleen nog maar periodiek. Dit doe ik bijvoorbeeld met Peaks. Omdat ik weinig spaargeld heb dat ik in één keer in kan zetten is dat een makkelijke keuze. Maar ook als ik over meer beleggingsgelden zou beschikken, zou ik dezelfde keuze maken. Door periodiek en automatisch te beleggen in bepaalde fondsen neem ik namelijk mijn emotie uit de strijd en koop ik ook bij als de markt op een lager niveau staat. Zo spreid ik dus mijn risico in de tijd. En door dit consequent en met discipline te doen en dividenden te herinvesteren, ontstaat er zoiets als een exponentiële grafiek omdat sprake is van samengestelde interest!

Stel, je koopt elke maand voor € 200,- aan ETF X. In maand één koop je 20 ETF’s X voor € 10,-. In maand twee is de waarde van de ETF gedaald naar € 5,-. Daardoor koop je in maand twee dus niet 20 maar 40 ETF’s . In totaal hebben we dan 60 ETF’s in onze portefeuille met een gemiddelde aankoopprijs van € 6,66, terwijl de gemiddelde prijs over de twee maanden € 7,50 was! En dat allemaal op de automatisch piloot, zonder emotie en zonder stress. Ben je benieuwd wat dit in tien jaar tijd concreet betekent voor een portefeuille van € 100,- waar je elke maand € 50,- extra op stort? Uitgaande van de 7,5% van de MSCI World Index ontwikkelt een kleine maandelijkse toevoeging aan je portefeuille zich al snel tot een vermogen van ruim € 9.000,-!

Note to self: tegenwoordig beleg ik nooit al mijn geld tegelijk.

image 1
Periodiek beleggen zorgt voor een exponentiële vermogensopbouw

Regel 4: Spreid je risico

Dit principe staat wellicht haaks op het eerder aangehaalde principe dat je alleen moet beleggen in producten en bedrijven waar je verstand van hebt. Immers zou dat betekenen dat je focus aan zou moeten brengen in je beleggingsportefeuille en alleen moet investeren in bedrijven die je goed kent. Dat klopt grotendeels, maar een beleggingsportefeuille bestaande uit één enkel aandeel is hetzelfde als als je geld inzetten op één nummer in roulette, terwijl er nog zoveel meer mogelijkheden zijn. Het is niet alleen erg moeilijk om één aandeel te kiezen die de MSCI World Index kan verslaan, je loopt ook nog eens veel meer risico en je hebt kans op veel meer volatiliteit.

Doordat je slechts in één sector belegt, ben je erg gevoelig voor slecht nieuws of veranderende marktomstandigheden. Neem nu de huidige covid-19 crisis. Als ik vlak voor de uitbraak van covid-19 alleen aandelen in Boeing had gekocht, dan was ik binnen een maand tijd ruim 50% van mijn geld kwijt. Maar had ik naast Boeing ook belegd in andere sectoren dan de vliegtuigmaatschappijen, zoals bijvoorbeeld in supermarktketens en online retailers, dan had mijn portefeuille er heel anders uit gezien! Een crisis als degene waar we nu in zitten kan namelijk zeer negatieve effecten hebben op de ene sector, maar kan tegelijkertijd juist een kans zijn voor bedrijven als Ahold en Amazon. Onderstaande grafieken geven dit goed weer. Als je 50/50 had belegd in aandelen Boeing en Amazon, stond je niet 50% in de min, maar nog slechts enkele procenten.

image 3
Boeing tijdens COVID-19
image 4
Amazon tijdens COVID-19

Om nog meer spreiding aan te brengen in mijn beleggingsportefeuilles, beleg ik bijna alleen nog maar in ETF’s (Exchange Traded Funds). ETF’s zijn veelal mandjes van verschillende aandelen of obligaties welke passief of actief worden beheerd door professionals. Benieuwd in welke ETF’s ik maandelijks beleg? Lees dan mijn uitgebreidere blog over risicospreiding met ETF’s!

Note to self: tegenwoordig spreid ik mijn beleggingen altijd over verschillende sectoren.

Regel 5: Houd de kosten laag

Dit is waarschijnlijk het meest onderschatte principe van de vijf. Toen ik ruim 10 jaar geleden begon met beleggen, deed ik dat met een beleggingsrekening van ABN AMRO. Ik weet nog goed dat ik toen ruim € 10,- per transactie moest betalen. Met een kleine beleggingsportefeuille van slechts een paar honderd euro werd het eigenlijk meteen noodzakelijk om in producten met een hefboomeffect te beleggen, anders duurde het alleen al weken voordat ik de transactiekosten had terugverdiend. Ondanks de waanzinnig hoge kosten belegde ik vrij regelmatig een klein bedrag in bijvoorbeeld turbo’s. Ik denk dat ik in mijn eerste beleggingsjaren makkelijk € 400,- aan transactiekosten per jaar betaalde, op een portefeuille van nog geen € 1.000,-. Deze kosten gaan natuurlijk allemaal van een eventueel bruto rendement af, waardoor ik echt veel risico moest nemen om nog een enigszins acceptabel netto rendement te behalen.

Tegenwoordig is beleggen gelukkig veel goedkoper. De valutahandel op Forex is vrijwel gratis, je betaalt alleen nog de spread tussen de bied- en laatprijs. Ook het kopen van turbo’s, aandelen en opties is veel laagdrempeliger geworden. Met mijn beleggingsrekening van DEGIRO betaal ik daar slechts € 2,- voor. Ten opzichte van de € 10,- van enkele jaren geleden is dat een waanzinnige kostendaling, waardoor actief beleggen ook voor minder vermogende beleggers aantrekkelijker is geworden. Zelf beleg ik bijna alles via DEGIRO en Flatex. Laatstgenoemde is een Duitse broker die DEGIRO onlangs heeft overgenomen. Bij Flatex is het zelfs al mogelijk om vanaf € 0,- transactiekosten te beleggen! Ze hebben daarnaast een hele lijst aan ETF’s waar je automatisch periodiek in kunt beleggen. Ideaal!

Tot slot

Denk jij er ook aan om te beginnen met beleggen? Houd dan rekening met bovenstaande tips en trucs, dat bespaart je wellicht veel stress en voorkomt onnodige kosten! Wellicht is Peaks wel iets voor jou als je op laagdrempelige wijze kennis wilt maken met de wereld van beleggen. Lees er meer over in deze blog. Ik ben natuurlijk erg benieuwd wat jouw ervaringen waren toen je begon met beleggen! Benieuwd naar mijn andere blogs? Vind ze snel terug in onderstaande categorieën!

Geef een reactie