pexels photo 3671146

Beleggen in ETF’s; de 3 ETF’s in mijn portefeuille

In het jaar 2000 is de ETF (Exchange-Traded Fund) breed geïntroduceerd in Europa waarna het product in hoog tempo aan populariteit won. Tegenwoordig hoor je iedereen over beleggen in ETF’s. Het afgelopen decennium is het beheerd vermogen van ETF’s dan ook toegenomen van zo’n € 100 miljard in 2008 naar ruim € 800 miljard in 2020 en is de ETF bijna niet meer weg te denken uit de gemiddelde beleggingsportefeuille. In deze blog leg ik uit wat een ETF precies is en wat de voordelen zijn. Ook zal ik je vertellen in welke drie ETF’s ik elke maand beleg!

Wat is een ETF?

Beleggen in ETF’s is beleggen in een beursgenoteerd fonds dat een bepaalde index volgt. Doordat je met een ETF veelal een hele index volgt, koop je met een ETF bij wijze van spreken in één keer alle aandelen uit de desbetreffende index, zoals bijvoorbeeld de S&P500. Een ETF is ‘Exchange-Traded’ omdat hij op elk moment op de beurs verhandelbaar is en dus de nodige flexibiliteit kent. Er zijn overeenkomsten met een traditioneel beleggingsfonds. Immers koop je ook met een beleggingsfonds een mandje van bepaalde aandelen, obligaties of grondstoffen.

Toch bestaan er vooral grote verschillen tussen een ETF en een beleggingsfonds. Beide hebben bijvoorbeeld heel andere doelstellingen. Waar een ETF als doel heeft om zo nauwkeurig mogelijk een index te volgen, daar tracht een beleggingsfonds juist door actief management om de index te verslaan. Dit betekent dus ook dat een ETF in principe passief wordt beheerd, terwijl een beleggingsfonds veel actiever wordt beheerd, hetgeen je terugziet in het kostenverschil. Uit het verleden blijkt ook dat veel beleggingsfondsen er niet in slagen om de markt of index te verslaan. Vaak blijkt passief beleggen dan ook een beter rendement op te leveren dan actief beleggen. Daarover meer in de volgende paragraaf.

Beleggen in ETF is populair
Beleggen in ETF’s is enorm in populariteit toegenomen

De voordelen van beleggen in ETF’s

Zoals gezegd is de vergelijkbaarheid met beleggingsfondsen groot, maar hebben ETF’s enkele grote voordelen die het tot zo’n populair beleggingsproduct maken.

 1. Grote spreiding
  Beleggers hoeven niet meer alle individuele aandelen uit de index te kopen maar kunnen op eenvoudige wijze met één transactie een bepaalde index volgen. Zoals ik al in een eerdere blog aangaf is een goede spreiding in je beleggingsportefeuille van groot belang. Met ETF’s kun je deze spreiding gemakkelijk aanbrengen, bijvoorbeeld door ETF’s te selecteren die in verschillende sectoren en landen actief zijn. Als dat nog niet genoeg is, kun je natuurlijk ook nog kiezen voor ETF’s die bepaalde vastgoedindexen, grondstoffen of obligaties volgen. Op die manier breng je makkelijk een optimale spreiding in je beleggingsportefeuille aan en verlaag je de volatiliteit van je beleggingen.
 2. Lage kosten
  Doordat ETF’s in de regel passief worden beheerd, kunnen kosten laag worden gehouden. Dit is een belangrijk verschil met met traditionele beleggingsfondsen, die veelal actief worden beheerd met het doel om een index te verslaan. Naast het feit dat de beheerskosten veelal beduidend lager zijn, worden ook de transactiekosten steeds lager. Bij verschillende aanbieders, zoals bijvoorbeeld Flatex, kun je in een groot aantal ETF’s handelen zonder transactiekosten waardoor ze zich goed lenen voor periodiek beleggen.
 3. Flexibiliteit
  Een ander groot voordeel van ETF’s is de flexibiliteit. Doordat ETF’s ‘exchange-traded’ zijn, worden ze dag in dag uit op de beurs verhandeld. Daardoor kun je jouw portefeuille op elk gewenst moment aanpassen, bijvoorbeeld als je snel winst wilt nemen of juist wilt bijkopen op een laag niveau. In tegenstelling tot de handen in veel beleggingsfondsen, waar de transactie pas na enkele dagen is doorgevoerd, wordt een order in ETF’s vrijwel meteen uitgevoerd. Flexibiliteit zit hem ook in het feit dat de aankoop van een ETF niet aan een minimale inleg is gebonden, waardoor ook minder vermogende beleggers hun slag op de beurs kunnen slaan!
 4. Veelal hoger rendement
  Ik gaf eerder in deze blog aan dat beleggingsfondsen vaak actief gemanaged worden, terwijl ETF’s bijna altijd passief worden beheerd. Een beleggingsfonds tract door actief management een beter resultaat te bereiken dan een bepaalde index. Uit het verleden blijkt dat ruim 70% van de actief beheerde fondsen er niet in slaagt om de markt te verslaan. In veel van die gevallen is het dus aantrekkelijker om met een ETF gewoon de markt te volgen. Daarmee behaal je veelal een hoger rendement en betaal je ook nog eens veel minder hoge kosten.

Bepalen wat een goede ETF voor je portefeuille is

Met een ETF-markt die inmiddels zo ontzettend groot is, kan het aanbod wellicht overweldigend zijn voor een belegger. Naast het feit dat er erg veel verschillende aanbieders van ETF’s zijn, zoals bijvoorbeeld BlackRock enVanguard, hebben deze aanbieders ook nog eens een zeer ruim en gevarieerd aanbod van ETF’s. Blue-chip aandelen, small cap aandelen, aandelen emerging markets, obligaties VS, vastgoed in Europa of grondstoffen in Canada. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een ETF die de desbetreffende markt volgt.

Zelf probeer ik enigszins orde te scheppen in het landschap van ETF’s dankzij een website als Morningstar. Dit is wereldberoemd bedrijf dat talloze aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s volgt en beoordeelt aan de hand van hun prestaties en kenmerken. Met behulp van de ETF screener van Morningstar kun je gemakkelijk filteren verschillende fondshuizen, categorieën en/of prestaties.

Mijn huidige Flatex portefeuille is opgebouwd uit ETF’s die aandelen in de technologie sector en goudproducerende bedrijven volgen, en een klein deel van de ETF’s volgen de staatsobligaties van de VS. Op aandelengebied wellicht niet de grootste spreiding die je kunt bedenken, maar dat heeft te maken met het feit dat ik denk dat bedrijven als Apple en Microsoft ook de komende jaren de S&P 500 gaan outperformen.

Daarnaast vind ik het belangrijk om, in tijden van economische crises, stabiliteit in mijn portefeuille te hebben en de volatiliteit te beperken. De ETF die de technologie sector volgt, heeft door de corona crisis bijvoorbeeld flink ingeleverd in maart. In dergelijke paniekerige weken trekken beleggers veelal naar veilige havens, zoals staatsobligaties en goud. Deze ETF’s beperkten het verlies dan ook enorm.

De drie ETF’s waar ik op dit moment in beleg

Via Flatex beleg ik elke maand automatisch in drie ETF’s. Flatex biedt een ruime keuze van zo’n 200 ETF’s van BlackRock (iShares) aan waar je vanaf € 50,- per maand zonder transactiekosten en geheel automatisch (periodiek) in kunt beleggen. In de toekomst breid ik mijn portefeuille bij Flatex ongetwijfeld verder uit, maar op dit moment ben ik blij met mijn keuze en zie ik geen aanleiding om grote wijzigingen in mijn portefeuille aan te brengen.

De drie ETF’s waar ik elke maand in beleg, zijn als volgt:

iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)
Deze ETF volgt enkele grote spelers in de technologie sector van de VS. De vijf grootste posities zijn Microsoft, Apple, Visa, MasterCard en Intel. Met een 3 jaar geannualiseerd rendement van circa 24% is deze ETF zeer aantrekkelijk te noemen. Met een jaarlijkse fee van 0,30% en een hoge duurzaamheidsrating is deze ETF voor mij een no-brainer.

Bekijk de ETF via deze link op Morningstar!

iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF USD (Dist)
Ik noemde het net al even; om mijn portefeuille te diversificeren en te beschermen tegen forse koersdalingen van de S&P 500, beleg ik ook in een ETF die langlopende staatsobligaties van de VS volgt. Deze langlopende obligaties worden vaak aangeboden tegen een couponrente van 2% a 3%. Dat zorgt voor een redelijk dividendrendement van 2,06% dat halfjaarlijks wordt uitgekeerd. De kosten van deze ETF zijn met 0,14% per jaar erg laag te noemen. Maar belangrijker; waar de aandelenmarkt in het eerste halfjaar van 2020 rake klappen kreeg, werden obligaties juist een interessant alternatief gevonden waardoor de waarde daarvan alleen maar is toegenomen!

Bekijk de ETF via deze link op Morningstar!

iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc)
Wat mij betreft zijn grondstoffen een must have in elke beleggingsportefeuille. Ik heb in dit geval specifiek voor goud producerende bedrijven gekozen omdat goud vaak als veilige haven wordt gezien in onzekere tijden. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat goud ook de komende decennia een belangrijke rol zal blijven spelen in onze samenleving, zowel als belangrijke grondstof voor de productie van juwelen, maar ook steeds meer als onmisbaar halffabrikaat in de technologische industrie.

Bekijk de ETF via deze link op Morningstar!

Tot slot

Hopelijk ben jij door het lezen van deze blog ook enthousiast geraakt over ETF’s! Beleg je al langer in ETF’s en heb je inmiddels een mooie portefeuille opgebouwd? Deel dan je ervaringen! Ik ben benieuwd welke ETF’s jij de komende jaren aanhoudt!

Geen interesse in ETF’s maar wel benieuwd naar de rest van mijn blogs? Ga dan via onderstaande links naar de blogs binnen jouw interessegebieden!

Geef een reactie