pexels photo 159888

De kracht en het rendement van periodiek beleggen

Het periodiek beleggen van geld is volgens mij de beste manier om op een consistente wijze vermogen op te bouwen. Jarenlang heb ik geprobeerd om door middel van technische analyse de exacte top of bodem van een koers te bepalen en precies op dat punt een long of short positie in te nemen. Negen van de tien keer bleek dat ik te vroeg was; de koers steeg vaak nog enkele procenten verder, voordat zich een sterke daling voordeed.

En als ik dan al een keer precies op het goede moment een positie had ingenomen, dan kwam de moeilijkste vraag naar boven, namelijk de vraag wanneer ik er goed aan doe om mijn positie te sluiten. Vol extase door het vooruitzicht op een mooie winst sloot ik mijn positie dan vaak te vroeg en had ik veel meer rendement kunnen behalen als ik de positie langer had laten lopen. Eigenlijk liep ik altijd achter de feiten aan. Sinds kort beleg ik hoofdzakelijk periodiek en dat bevalt me enorm goed. Ik deel dan ook graag mijn ervaring en kennis in deze blog!

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is in mijn optiek niets anders dan structureel, dus in vaste termijnen, geld te investeren in een bepaald beleggingsproduct. Dit kan een aandeel zijn, een beleggingsfonds, een obligatie of een ETF. Het gaat erom dat er een vaste timing in de beleggingen zit. De hoogte van deze beleggingen maak niet uit. Eén van de kenmerken van periodiek beleggen is juist de financiële laagdrempeligheid. Immers kun je als het goed is elke maand wel € 50,- missen om te beleggen. In de praktijk is dat dan ook vaak de minimale hoeveelheid die je elke periode dient te investeren.

In onderstaande grafiek is grafisch weergegeven hoe periodiek beleggen er uit ziet als je het op een grafiek zou plotten en op welke koersen je in dit voorbeeld elke maand zou zijn ingestapt. Je ziet meteen dat je aankoopt in stijgende én in dalende markten, en dat heeft zo z’n voordelen. Over deze en andere voordelen vertel ik je graag meer!

Voorbeeld periodiek beleggen
Maandelijks beleggen zorgt voor ‘dollar-cost averaging’

Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen?

Dat zijn er een heleboel! Maar om het behapbaar te houden zal ik hieronder ingaan op de wat mij betreft vier grootste voordelen van periodiek beleggen:

Voordeel 1: je profiteert van prijsschommelingen omdat de aankoopkoers niet langer statisch is
Voor mij ligt het grootste voordeel van periodiek beleggen dat ik zowel in stijgende als in dalende markten koop. Daardoor hoef ik niet meer precies te timing wanneer ik denk het ideale instapmoment te hebben gevonden. In bovenstaande grafiek heb ik al grafisch weergegeven hoe dat periodiek beleggen er uit ziet. Hieronder doe ik dat aan de hand van een concreet voorbeeld.

Stel, je koopt elke maand voor € 200,- aan ETF X. In maand één koop je 20 ETF’s X voor € 10,-. In maand twee is de waarde van de ETF gedaald naar € 5,-. Daardoor koop je in maand twee dus niet 20 maar 40 ETF’s . In totaal hebben we dan 60 ETF’s in onze portefeuille met een gemiddelde aankoopprijs van € 6,66, terwijl de gemiddelde prijs over de twee maanden € 7,50 was!

Als je in maand één meteen al je geld (stel: € 400,-) had belegd en in maand twee niet had bijgekocht, dan had je dus slechts over 40 ETF’s kunnen beschikken en dat tegen een hogere aankoopprijs van € 10,-. Een ideale bijkomstigheid is dat dit geheel zonder emotie en zonder stress gaat, want je kan er net als ik voor kiezen om alles volledig te automatiseren.

Voordeel 2: je brengt rust en structuur aan in je vermogensopbouw
Door met jezelf de afspraak te maken dat je elke maand (of elk kwartaal, of elk jaar) op een vaste dag een X bedrag op je beleggingsrekening stort, dan geeft dat veel rust. Je hoeft namelijk niet langer actief je portefeuille in de gaten te houden en je hoeft niet elke dag krampachtig het nieuws te volgen omdat je bang bent dat je positie verlies maakt. In plaats daarvan zie ik een daling nu juist als een optimale gelegenheid om meer van hetzelfde te kopen tegen een lagere prijs!

En periodiek beleggen wil niet zeggen dat je op één paard hoeft te wedden. Ik beleg nu bijvoorbeeld periodiek voor mijn pensioen via Brand New Day, maar doe dat ook via Flatex om een financiële buffer op te bouwen en te werken aan mijn vermogen om in de toekomst grote uitgaven te kunnen doen. Via Flatex beleg ik op dit moment in drie verschillende ETF’s, waardoor ik een enorme spreiding kan toepassen in mijn beleggingsportefeuille. Dit geeft rust en structuur voor de langere termijn.

Voordeel 3: je behoudt de nodige flexibiliteit
Dit lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd omdat ik zojuist in ben gegaan op de rust en structuur die periodiek beleggen mij geeft. Maar toch zit daar echt nog de nodige flexibiliteit in. Ga maar na; als ik al mijn beleggingsgeld bij aanvang in één of verschillende producten had belegd, dan had ik geen ruimte meer gehad om bij te kopen op lagere koersen of andere fondsen aan te kopen. Om dat te kunnen doen, had ik eerst (een deel van) mijn bestaande portefeuille moeten verkopen.

Met periodiek beleggen is dat anders. Niet alleen kun je elke maand heel makkelijk besluiten om je inleg te verlagen of te verhogen, je kunt ook elke maand een nieuwe order inleggen voor bijvoorbeeld een andere ETF. Het enige dat je dan hoeft te doen is je maandelijkse inleg per product te herbalanceren.

Zoals ik al aangaf beleg ik op dit moment via Flatex in drie verschillende ETF’s. Als ik hier een andere ETF of wellicht een obligatie aan wil toevoegen, kan ik ervoor kiezen om mijn maandelijkse inleg te verhogen, maar ik kan er ook heel makkelijk voor kiezen om mijn maandelijkse inleg niet door drie maar door vier producten te delen. Ook heb ik als het goed is geld achter de hand om, zoals ik bijvoorbeeld in maart heb gedaan, handmatig een grotere order door te voeren omdat de koersen op dat moment zo ontzettend laag stonden. Zo behoud ik de nodige flexibiliteit en kan ik op elk gewenst moment mijn portefeuille herbalanceren.

Voordeel 4: je maakt optimaal gebruik van rente op rente
Door elke maand een vast bedrag te storten, wordt de grondslag voor je rendement steeds hoger. Immers is 10% rendement over € 50,- slechts € 0,50. Maar een maand later is 10% rendement ineens al goed voor € 1,-. Plus de € 0,50 die ik in de maand daarvoor al verdiende. Op deze manier krijg je een soort rente op rente effect en creëer je een exponentiële groei. Op onderstaande grafiek, waarin maandelijks € 50,- wordt gestort tegen een fictief rendement van 1% per maand, is dat goed te zien.

In deze blog vertel ik je in welke ETF’s ik momenteel investeer. Het mooie aan sommige ETF’s is dat je ervoor kunt kiezen om het door de onderliggende bedrijven uitgekeerde dividend automatisch te laten herinvesteren. Je ontvangt dan geen (klein) bedrag op je beleggingsrekening, maar koopt in de plaats daarvan opnieuw (een deel van) de ETF. Ook wel de accumulation van dividenden genoemd. Doe je dit jaar in jaar uit, dan zal onderstaande grafiek zelfs nog iets steiler omhoog gaan!

In mijn blog over de drie ETF’s waar ik momenteel in beleg vertel ik je graag hoe je deze ETF’s herkent. En in mijn blog over het herinvesteren van dividenden vertel ik je ook graag hoeveel meer rendement je kunt behalen als je de door jou ontvangen dividenden herinvesteert!

image 13
Door periodiek beleggen en rente op rente bereik je exponentiële groei

Periodiek beleggen met Flatex

In mijn blog over de vijf gouden regels van beleggen haalde ik al aan dat het beperken van transactiekosten zo belangrijk is voor je rendement. Dat is één van de redenen waarom ik periodiek beleg via Flatex. Dit Duitse bedrijf is recentelijk eigenaar geworden van DEGIRO, een bekend Nederlands beleggingsplatform. Als je DEGIRO kent, zou je denken dat tarieven niet veel lager zouden moeten kunnen. Think again. Flatex maakt het mogelijk om zonder transactiekosten periodiek te beleggen als je inleg minimaal € 50,- per maand is. Dit geldt voor ruim 200 ETF’s van BlackRock (iShares), waardoor je niet alleen veel kosten bespaart maar ook nog eens een zeer ruimte keuze hebt.

Benieuwd welke ETF’s dat zijn? Een handig overzicht tref je via deze link!

Benieuwd naar de ETF’s uit deze lijst waar ik in beleg? Je leest het hier! Of spring via de onderstaande categorieën meteen naar de blogs op jouw interessegebied:

Geef een reactie