Wijzer in Finance Beleggingsportefeuille

Hopeloos lage rente; hoe komt dat en wat zijn de alternatieven?

De rente op spaarrekeningen is al een aantal jaar schrikbarend laag. Tegenwoordig heb je eigenlijk alleen nog een rekening bij de bank om je geld veilig en giraal te kunnen bewaren. Maar dat de rentes dalen is op zich niets nieuws. Die daling vindt namelijk al tientallen jaren plaats. Nog nooit hebben we echter zo’n lage rente gezien als nu. Sommige banken hanteren zelfs al een negatieve rente voor vermogende klanten. Maar waar komt die daling vandaan? En moeten we binnenkort daadwerkelijk gaan betalen om te ”sparen”? Hoog tijd om hier eens nader in te duiken!

lage rente
Ontwikkeling van de vrij opneembare spaarrente
Bron: DNB en NOS

Lage rente is goed voor de economie (en de beurs!)

Dat we tegenwoordig nauwelijks nog rente ontvangen, is voornamelijk te danken aan De Europese Centrale Bank (ECB). Dat doen ze natuurlijk niet om ons te kwellen, maar juist omdat ze denken dat dit ons uiteindelijk ten goede komt. Als wij lenen doen we dat bij een particuliere bank, zoals ABN AMRO, ING of de Rabobank, maar die banken zelf lenen ook geld. Dat doen ze bij de ECB en de ECB beslist dus hoeveel rente die banken over dat geleende geld betalen. Is de rente van de ECB laag? Dan gaan banken meer lenen.

De banken lenen dat geld op hun beurt weer uit aan bedrijven of particulieren tegen lage rentes. Kunnen die bedrijven of particulieren meer lenen? Dan kunnen ze ook meer investeren en dat is in beginsel gunstig voor onze economie. Meer investeringen betekent namelijk meer uitgaven, meer werk, meer loon, meer uitgaven, meer werk, meer… Juist ja.

Tegelijkertijd zorgen de lage rentes ervoor dat we eerder geneigd zijn ons geld uit te geven (of te beleggen) in plaats van het op te potten. Om de economie op pijl te houden heeft de ECB natuurlijk liever dat we ons geld uitgeven dan dat we het opzij zetten – al juichen ze een financiële buffer natuurlijk wel toe. Dat wij als individu zo weinig rente ontvangen is dus jammer, maar komt de economie wel ten goede.

Naast het feit dat we wellicht meer uitgeven, merk ik ook aan mijzelf dat ik actiever op zoek ga naar mogelijkheden om tóch meer uit mijn spaargeld te halen, bijvoorbeeld door meer geld te beleggen. Aandelen zijn eigenlijk bijna de enige optie geworden om nog een redelijk rendement te kunnen behalen. Dit zorgt ervoor dat de aandelenkoersen bijna kunstmatig omhoog worden gedreven, zonder dat de economie daar nu direct aanleiding voor geeft.

Wie zich liever niet aan de aandelenmarkt waagt, kan tegenwoordig via de startup Raisin zijn geld bij een groot aantal Europese banken stallen die de hoogste rentes bieden. Met Raisin krijg je via één account kosteloos toegang tot aantrekkelijke spaarproducten van banken uit heel Europa, terwijl je spaargeld gewoon onder de depositogarantie valt!

alternatief lage rente
Via Raisin is het mogelijk om eenvoudig van de hoogte spaarrentes van Europa te genieten

Geen negatieve rente voor consumenten, wel voor banken

Het is niet waarschijnlijk dat ook ‘de gewone’ consument straks betaalt om te sparen. Voert een bank zo’n negatieve rente in, dan is de kans namelijk groot dat klanten hun geld direct van hun rekening halen en het thuis onder hun matras stoppen. De banken zelf ontvangen overigens al wél een negatieve spaarrente. Zij stallen een deel van hun geld bij de ECB en betalen voor dit stallen een vast percentage. Er zit voor de banken dus een negatief gat tussen wat ze van de centrale bank krijgen en wat ze aan rente over onze spaartegoeden moeten uitkeren.

Gaat de rente straks weer omhoog?

Dat lijkt – gezien de recente ontwikkelingen – niet reëel. De renteverlaging is, zeker na de economische crisis in 2009, een bewuste strategie geweest van de ECB om de economie weer te stimuleren. De verwachting is dat de Europese economie door de uitbraak van het coronavirus een zware klap te verwerken krijgt en dat maatregelen om de economie te stimuleren blijvend zijn. De kans lijkt daarom klein dat de spaarrentes op korte termijn weer omhoog gaan.

Wat zijn de alternatieven voor sparen?

Uitgeven. Aan jezelf, of aan anderen. Of natuurlijk beleggen! Heb je geen behoefte om al je zuur verdiende spaargeld uit te geven én baal je net als ik flink van de lage spaarrentes? Dan kan beleggen misschien een optie zijn om meer vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld om een appeltje voor de dorst te hebben, te sparen voor de studie van je kinderen of om dadelijk een beter pensioen te hebben. Ik ben benieuwd wat jij nu met je spaargeld doet!

Klik hieronder op één van de onderstaande categorieën om meteen naar de blogs binnen jouw interessegebied te gaan!

t?a=1460885570&as=1517538121&t=1&tk=1&i=1

Geef een reactie