afbeelding2

3% hoger rendement door het herbeleggen van dividend

Op naar een hoger rendement door het herbeleggen van dividend! Wie belegt, krijgt eens in de zoveel tijd een flinke crisis voor zijn kiezen. Dat hoeft echter helemaal niet erg zijn. Na zo’n crisis volgt doorgaans weer een fors herstel. Het mikpunt van dat herstel is, vanzelfsprekend, het oude piekniveau van de beurs. Maar dat is niet helemaal terecht. Wie zich blind staart op de stand van de beurs, houdt namelijk geen rekening met het herbeleggingsrendement. En juist dat herbeleggingsrendement speelt een belangrijke rol in het herstel van beurscrises en een hoger rendement op de lange termijn. Daarom gaf ik in een van mijn eerdere blogs al aan waarom ik zoveel mogelijk kies voor ETF’s die dividenden ‘accumuleren’.

Wat is herbeleggingsrendement?

Als je belegt dan is de kans groot dat je eens per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks een bedrag aan dividend ontvangt, afhankelijk van het fonds of het aandeel waarin je belegt. Als je dividend weer belegt in hetzelfde fonds of aandeel, dan levert dat rendement op. Het rendement dat jebehaalt door het herbeleggen van dividend, noemen we het herbeleggingsrendement. Het herbeleggingsrendement is dus onderdeel van het totale rendement, maar wordt niet meegenomen in de koersen van aandelenfondsen! En dat geeft een vertekenend beeld, want het herbeleggingsrendement zorgt voor een snellere vermogensgroei , een hoger rendement én een sneller herstel van stevige koersdalingen.

Wat gebeurt er na een crisis op de beurs?

In de afgelopen 50 jaar zijn beleggers geconfronteerd met meerdere crises. Denk aan de crisis op de aandelenmarkt in 1974, de dotcombubbel in 2002 en de kredietcrisis in 2009. Ik weet nog goed dat ik in 2009 binnen no-time met waardeloze opties en turbo’s zat en ruim 60% van mijn beleggingsportefeuille kwijtraakt. Wat ik toen helaas vergat, is dat ik juist op zo’n moment flink had moeten bijkopen. Immers lopen de koersen na zo’n crisis over het algemeen weer flink op. Hieronder zie je bijvoorbeeld het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van 3 jaar en 10 jaar na zo’n dieptepunt.

Hoger rendement na dieptepunt
Het gemiddelde jaarlijkse rendement dat werd behaald in de jaren nadat de MSCI World Index een dieptepunt bereikte, in de situaties dat het uitgegeven dividend wel werd herbelegd en in het geval dat dit niet gebeurde. De data is gebaseerd op iedere maandkoers van de MSCI World Index van 1970 tot en met 2019, genoteerd in USD. De bovenstaande rendementen zijn bruto en er is dus geen rekening gehouden met de aftrek van eventuele kosten.

Wat gebeurt er na een crisis op de beurs?

Na een crisis vindt de beurs meestal weer een weg omhoog en dat ging in het verleden, zoals we hierboven zien, gepaard met hoge jaarlijkse rendementen. Toch is het na zo’n crisis enige tijd wachten op herstel. Wachten tot de beurs haar oude niveau bereikt. Als we bijvoorbeeld eens naar de AEX kijken: deze bereikte op 4 september 2000 een hoogtepunt van 702 punten, dat tot op de dag van vandaag nooit meer bereikt werd.

Dat klinkt vrij negatief hè? Wil dat dan zeggen dat we al 20 jaar lang bezig zijn om verliezen terug te winnen? Zijn we in Nederland in bijna 20 jaar dan werkelijk niets opgeschoten? Zeker wel! In de stand van de AEX wordt eventueel herbeleggingsrendement namelijk niet meegerekend. De herbeleggingsindex van de AEX – waarbij herbeleggingsrendement dus wél wordt meegerekend – stond op diezelfde 4 september 2000 namelijk op 1272,11. En nu? De herbeleggingsindex sloot op 14 april 2020 ondertussen op 1767,56. Dat is dus bijna 500 punten hoger dan het ‘hoogtepunt’ in 2000. Dit toont aan hoe krachtig en impactvol het herbeleggen van dividenden kan zijn.

Ik ben van mening dat we, als we het werkelijke herstel van een beurs willen meten, het herbeleggingsrendement mee moeten nemen. Kijken we bijvoorbeeld naar de MSCI World Index, een index die is samengesteld uit 1623 van de grootste bedrijven ter wereld, dan zien we dat die index na een crisis gemiddeld 45 maanden nodig had om te herstellen. De herbeleggingsindex deed daar echter maar 36 maanden over. De stand van een beursindex zónder het herbeleggen van dividend zegt dus onvoldoende over het rendement dat een belegger kan behalen.

Wat gebeurt er na een piek op de beurs?

Eerder keken we naar de jaarlijkse rendementen na een dieptepunt op de beurs. Die zagen er rooskleurig uit. Maar zoals de beurs op een gegeven moment een voorlopig dieptepunt bereikt, komt er ook altijd een moment dat deze een voorlopig hoogtepunt aantikt. Op de korte termijn zijn de rendementen na zo’n piek doorgaans niet om over naar huis te schrijven. Op de lange termijn (een periode van minimaal 10 jaar) bleek het gemiddelde jaarlijkse rendement in het verleden echter ook na zo’n piek positief. Zo zie je maar weer dat beleggen op de langere termijn eigenlijk altijd positief is. Laat je dus niet afschrikken door een flinke koersdaling zo nu en dan!

Hoger rendement herbeleggen dividend
Het gemiddelde jaarlijkse rendement dat werd behaald in de jaren nadat de MSCI World Index een piek bereikte, in de situaties dat het uitgegeven dividend wel werd herbelegd en in het geval dat dit niet gebeurde. De data is gebaseerd op iedere maandkoers van de MSCI World Index van 1970 tot en met 2019, genoteerd in USD. De bovenstaande rendementen zijn bruto en er is dus geen rekening gehouden met de aftrek van eventuele kosten.

De werkelijke impact van het herbeleggingsrendement

Hierboven heb ik de invloed van het herbeleggen van dividend op het rendement na een dieptepunt en een piek op de beurs inzichtelijk gemaakt. Nu nog een stapje verder. Als we kijken naar het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van 3, 10 en 20 jaar, dan zien we dat dat aanzienlijk hoger ligt wanneer het dividend wordt herbelegd. Zo’n 3% hoger per jaar om precies te zijn! En wat het alternatief was geweest? Elk jaar een klein bedrag aan dividend op je rekening laten uitkeren en er waarschijnlijk een nutteloze uitgave mee doen..

Hoger rendement herbeleggen dividend
Het gemiddelde jaarlijkse rendement over de MSCI World Index, in de situaties dat het uitgegeven dividend wel werd herbelegd en in het geval dat dit niet gebeurde. De data is gebaseerd op iedere maandkoers van de MSCI World Index van 1970 tot en met 2019, genoteerd in USD. De bovenstaande rendementen zijn bruto en er is dus geen rekening gehouden met de aftrek van eventuele kosten.

In alle gevallen ligt het jaarlijkse gemiddelde rendement dus zo’n 3% hoger wanneer het dividend wordt herbelegd. Dat is een flink verschil, maar misschien helpt het om de impact van die 3% eens over een langere periode te bezien. Pas dan wordt echt duidelijk hoeveel verschil het herbeleggen van dividenden maakt.

image 19
De koersontwikkeling van de MSCI World Index in USD vanaf 1970 tot 2019. De bovenstaande rendementen zijn bruto en er is dus geen rekening gehouden met de aftrek van eventuele kosten.

De bovenstaande grafiek toont aan hoe groot de impact van het herbeleggingsrendement is op het totale rendement. Natuurlijk heeft dit betrekking op een periode van 50 jaar en zijn er weinig mensen die zo lang aan een stuk door beleggen. Die nieuwe auto, verbouwing of studie van de kinderen moeten immers ook gewoon betaald worden. Maar over het algemeen geldt: hoe langer de beleggingsperiode, hoe hoger het herbeleggingsrendement. En bovenstaande grafiek maakt wel duidelijk dat dat over een periode van 20 jaar een enorm verschil kan maken.

Tot slot

Het herbeleggingsrendement wordt vaak niet meegenomen in het totale rendement van een aandeel of fonds of in de prestaties van een index. Dat zorgt voor een vertekenend beeld, want het totale rendement (dus inclusief herbeleggingsrendement) ligt vaak veel hoger dan de koersstijging van een aandeel, fonds of index doet vermoeden. Ga jij vanaf nu ook het herbeleggingsrendement betrekken in de beoordeling van mogelijke beleggingen? Ik ben benieuwd! Inspiratie opdoen? Lees dan mijn blog over de FTE’s waar ik momenteel in beleg!

Klik op één van de onderstaande categorieën om meteen naar de blogs binnen jouw interessegebied te gaan!

Geef een reactie