pexels photo 373912

Waarom ik niet meer wakker lig van forse koersdalingen door Corona

De huidige koersdalingen door Corona zijn volgens veel beleggers een zorgwekkende ontwikkeling. Maar wie ervaring heeft met de beurs weet dat forse koersdalingen onvermijdelijk zijn. Gemiddeld eens in de 10 jaar komt er een moment dat de beurzen in korte tijd fors dalen of zelfs voor langere tijd in het rood staan. Denk maar eens naar de beurskrach van 1987, het barsten van de internetbubbel in 2000 of de financiële crisis in 2008. Die rode cijfers zijn beangstigend en veel beleggers voelen dan ook de drang om op zulke momenten te handelen.

Ik werd zelf altijd enorm onrustig van negatieve nieuwsberichten en forse koersdalingen. Maar juist in dergelijke tijden kan het lonen om de lange termijn voor ogen te houden en door de rode cijfers heen te kijken.

De koersdalingen door Corona zijn fors, maar verre van uniek

Wereldwijde spanningen hebben altijd hun weerslag op de beurs en dus op onze beleggingen. Beleggers krijgen geheid eens in de zoveel tijd een zure appel te verwerken. Wie in 2018 bijvoorbeeld in aandelen belegde, had een grote kans dat die aandelen in een jaar tijd fors in waarde daalden. Hetzelfde geldt natuurlijk het eerste halfjaar van 2020.

Maar juist in periodes van dalende koersen kan het raadzaam zijn om door die zure appel heen te bijten. Want 2019 was een topjaar voor de beurs. Wie zijn hoofd in 2018 koel hield en zich niet liet wegjagen door de rode cijfers, haalde in 2019 met dezelfde aandelen waarschijnlijk een zeer hoog rendement. Stel je toch eens voor dat je juist tijdens die dalingen in 2018 je beleggingen had verkocht en later weer tegen een hogere koers was ingestapt. Dat had je waarschijnlijk veel geld gekost. Zonde!

In plaats van je te laten afschrikken en te verkopen, zou je volgens mij veel beter op steeds lagere niveaus kunnen bijkopen! Een succesvolle belegger onderscheidt zich dan ook van een verliezende handelaar door zijn rust en geduld in tijdens van crises en dalende koersen.

koersdalingen door corona
Binnen een mum van tijd verloor de AEX ruim 25% van haar waarde

De markt laat zich niet voorspellen

Ik dacht altijd dat ik de beurs kon voorspellen. Aan de hand van tientallen technische indicatoren wist ik zeker dat ik de exacte niveaus van toppen en bodems kon voorspellen. Natuurlijk tevergeefs. Tenzij iemand een glazen bol heeft, is het vrijwel onmogelijk om de beurs enigszins te voorspellen. Uit allerlei onderzoeken blijk dan ook dat het vrijwel onmogelijk is om de beurs te verslaan.

Kijk maar eens naar de onderstaande tabel, waarin het rendement van actieve beleggingsfondsen in procenten wordt vergeleken met de S&P 500, de index van Amerika’s grootste bedrijven. Wat blijkt is dat de markt doorgaans beter presteert dan de actieve belegger. Dat was dan ook een van de redenen waarom ik tegenwoordig periodiek in passief beheerde ETF’s beleg.

beleggen
Het rendement in procenten van de S&P 500 vergeleken met de prestaties van actieve beleggingsfondsen tot 2016. Bron: Dalbar

Beleggen voor de lange termijn

Als je belegt, weet je één ding bijna zeker: gemiddeld eens in de 10 jaar gaat zich een flinke beurscrisis voordoen, waarbij de koersen in korte tijd sterk zullen dalen. Maar eigenlijk dalen de koersen elk jaar wel een keer in korte tijd met minimaal 10%. Het loont enorm om je hoofd koel te houden in zulke situaties. Want als er iets blijkt uit het verleden, dan is het wel dat dalingen altijd weer worden opgevolgd door stijgingen. Op de lange termijn leveren aandelen tot op heden dan ook een (sterk) positief rendement op.

Ter voorbeeld kunnen we de rendementen van sparen en beleggen over periodes van 20 jaar aanhalen. Hieronder ziet u het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van twintig jaar voor zowel beleggen als sparen over alle mogelijke periodes van 20 jaar tussen 1947 en 2018. Hieruit blijkt dat beleggen over een periode van 20 jaar vrijwel altijd een hoger rendement opbracht dan sparen.

sparen versus beleggen
Het gemiddelde rendement van sparen versus beleggen

Tot slot

De bovenstaande cijfers bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Maar koersdalingen zijn er al sinds aandelen verhandelbaar zijn. Neem bijvoorbeeld 1987, 2000, 2008 en 2018. En na al die jaren volgde herstel. Niemand weet hoe lang onrustige tijden aanhouden. Misschien een dag, misschien een maand, misschien een jaar. Maar breng je als belegger geduld op en blijf je rustig, dan zul je koersdalingen niet langer spannend en eng vinden, maar juist zien als kansen om tegen een lager niveau bij te kopen. Grote kans immers dat de waarde van beleggingen zich op de langere termijn wel weer herstellen.

Het is daarom belangrijk om de lange termijn voor ogen te houden en om niet te handelen uit angst. Die angst is in de meeste gevallen namelijk een slechte raadgever.

Ben je net als ik nog redelijk jong en heb je nog tientallen jaren beleggingshorizon voor je? Bekijk dan eens de mogelijkheden om passief te beleggen bij Brand New Day, bijvoorbeeld voor een goed pensioen! Of wil je eerst eens op een laagdrempelige manier kennismaken met beleggen? Wellicht is Peaks dan iets voor jou. Lees meer over Peaks in deze blog of kies één van de onderstaande categorieën om naar de blogs binnen jouw interessegebied te gaan!

Geef een reactie