Beleggen met Peaks

De 6 voordelen van periodiek beleggen met Peaks

Eerder mijn vorige blogs schreef ik over de kracht van (automatisch) periodiek beleggen en de voordelen van ETF’s. Onlangs kwam ik in aanraking met Peaks, een app van Rabobank waarmee je zeer eenvoudig in indexfondsen kunt beleggen. Voor de beginnende belegger die zich al snel door het enorme aanbod van ETF’s heeft laten afschrikken, is Peaks wellicht de ideale manier om toch van de voordelen van ETF’s te genieten en periodiek te beleggen. In deze blog vertel ik je graag meer over Peaks en mijn eerste ervaringen met de app.

Beleggen met Peaks is een fluitje van een cent

Beleggen met Peaks is zo gedaan. Download simpelweg de app, geef aan op welke manier je geld wilt beleggen en kies je risicoprofiel. Peaks doet de rest. Niet eerder heb ik een app meegemaakt die het zo eenvoudig en laagdrempelig maakt om te starten met beleggen. Daar zit voor mij echt de kracht en meerwaarde van het beleggen met Peaks.

De User Interface heeft slechts een aantal knoppen, waardoor het zelfs voor mijn onhandige ouders nog te doen zou zijn om via Peaks te beleggen. In de app kun je wisselen tussen vier schermen, that’s it. Maar deze schermen bieden alle informatie en keuzes die jij nodig hebt. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid van de app en het geringe aantal (beleggings)opties, is Peaks het ideale platform voor beginnende beleggers die meer uit hun wisselgeld willen halen of periodiek een bepaald bedrag willen beleggen.

beleggen met peaks
Het hoofdmenu van Peaks, waar je meteen ziet hoe je beleggingen ervoor staan

Veel flexibiliteit in inleg

Met iDEAL kun je geld inleggen in de Peaks app wanneer je wilt. En ook vanaf iedere bankrekening. Je kunt ook nog helemaal zelf kiezen hoeveel je wilt inleggen. Van 1 cent tot € 10.000. Daarnaast kun je via Peaks op vier verschillende manieren periodiek beleggen:

 1. Maandelijks beleggen
  Natuurlijk kun je een bedrag naar keuze vanaf € 1 tot € 250 instellen dat je iedere maand inlegt. Dit bedrag wordt iedere laatste werkdag van de maand automatisch van je bankrekening afgeschreven en in je Peaks potje gestopt.
 2. Beleggen met je wisselgeld
  Het verzamelen van wisselgeld is eigenlijk vrij simpel. Stel je voor dat je een transactie van € 15,65 hebt. Dan kun je instellen dat iedere betaling naar boven wordt afgerond (in dit geval naar € 16,00). Als dit voor iedere transactie gebeurt, dan kan dit al snel een aanzienlijk bedrag worden. Maar in plaats van dat je contant betaalt en je wisselgeld overal laat slingeren, wordt het nu automatisch voor je geïnvesteerd!
 3. Je meevallers beleggen
  Daarnaast kun je als klant van Rabobank of ABN AMRO je meevallers beleggen. Dit is de nieuwste manier van beleggen via Peaks. Het werkt als volgt. Heb je via Tikkie of via een ander betaalverzoek geld teruggekregen? Of heb je geld verdiend op Marktplaats? Dat zijn volgens Peaks financiële meevallers! Geld dat je al had uitgegeven is misschien geld dat je opzij kan zetten zonder dat je het in je portemonnee voelt. Door je meevallers te beleggen, kan je sneller een potje opbouwen voor later. Elke keer dat Peaks een meevaller identificeert, volgt er een pop-up zodat jij kan kiezen of je de meevaller inderdaad wilt beleggen in Peaks.
 4. Iedere dag een vast bedrag inleggen
  Dit vind ik eigenlijk min of meer hetzelfde als een vast bedrag per maand inleggen, maar wellicht is de psychologie hierachter anders. Hoeveel jij iedere dag automatisch opzij zet, bepaal jij. Je stelt de hoogte van het bedrag namelijk zelf in en hebt de keuze van € 1 tot een maximum van € 10 per dag. De opgespaarde pieken leg je net als bij je wisselgeld in één keer in aan het einde van de week. Het verschil met maandbeleggen zit hem dan ook in het feit dat je er bijvoorbeeld voor kunt kiezen om met een grotere frequentie geld opzij te leggen.

Persoonlijk maak ik gebruik van optie 2. Elke transactie die ik met mijn privé bankrekening bij ABN AMRO doe, wordt afgerond naar boven en automatisch bijgeschreven op mijn Peaks rekening. Ik betaal steeds minder met mijn eigen bankpas waardoor de inleg niet heel hard gaat. Maar het idee werkt in ieder geval en als je elke dag transacties met je bank doet, kan het geïnvesteerde bedrag snel oplopen!

beleggen met peaks
Je wekelijkse inleg is erg makkelijk te volgen in Peaks

In indexfondsen beleggen met Peaks

Eerder schreef ik een blog over de voordelen van ETF’s. Via Peaks beleg je ook in ETF fondsen. Dit heeft een paar belangrijke voordelen. Zo zijn de kosten laag, omdat je de aandelen- en obligatiemarkt volgt en je dus geen dure fondsmanager hoeft te betalen die denkt te weten hoe de toekomst loopt en daarop inspeelt met jouw beleggingen. En dat scheelt geld. Via indexfondsen beleg je in honderden aandelen en obligaties tegelijk. Je spreidt daardoor je kansen over alle sectoren en regio’s van de wereld.

Peaks laat jou zelf het portfolio kiezen dat bij jouw beleggingswensen past. Welke risico’s je wilt lopen, kun je immers het beste zelf inschatten. Bij Peaks zet je je geld niet vast, maar de ‘looptijd’ kan je wel helpen met kiezen. Ben je dertig en ga je voor een aanvulling op je pensioen beleggen? Dan hebben je beleggingen nog wel even de tijd om moeilijke periodes door te komen. Het is dan goed mogelijk om voor de portfolio ‘Heet’ te kiezen; deze belegt namelijk 90% in aandelen en slechts 10% in obligaties.

Wil je over een paar jaar op wereldreis of wil je gewoon een laag risico lopen? Dan is het verstandiger om voor de ‘milde’ portfolio te gaan, waardoor slechts 30% in aandelen wordt belegd en 70% in veilige obligaties. Meer weten? Bekijk de opbouw van de verschillende portfolio’s snel en eenvoudig via deze link.

beleggen met peaks
Ik beleg in portfolio ‘Heet’ omdat ik wel wat risico kan lopen

In verschillende fondsen beleggen met Peaks

Een ander positief aspect aan beleggen met Peaks is dat ze duurzaam en sociaal verantwoord willen beleggen. Bij het selecteren van de bedrijven in de fondsen wordt dan ook gekeken naar drie factoren: Environment, Social en Governance (ESG), oftewel milieu, mens en goed bestuur. Door te beleggen met Peaks beloon je eigenlijk de bedrijven die het beste scoren op het gebied van duurzaamheid.

Ook is het zo dat Peaks beleggingen en ETF’s uitsluit waar zij niet achter staat. Zo worden bedrijven die mensenrechten schenden, betrokken zijn bij kinderarbeid of corruptie, of ernstige milieu- en ecosysteem schade veroorzaken, niet in de indexfondsen opgenomen. Je (wissel)geld zit dus niet in controversiële wapens en kernenergie.

Standaard belegt Peaks je geld in 6 verschillende ETF’s; 4 aandelen ETF’s en 2 obligatie ETF’s:

 • Via het UBS ETF-MSCI USA Socially Responsible indexfonds beleg je in de 25% meest duurzame Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, zoals Pepsi, Walt Disney en Nike.
 • Het iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF indexfonds doet hetzelfde, maar belegt in de 25% meeste duurzame beursgenoteerde Europese bedrijven, waaronder L’Oréal, Siemens en Danone.
 • Meer spreiding! Met het UBS ETF-MSCI Pacific Socially Responsible indexfonds belegt Peaks ook in de 25% meest duurzame aandelen uit Australië en een gedeelte van Azië, waaronder Japan. Onder andere Sony, Honda en Nintendo maken deel uit van dit fonds.
 • Nog meer spreiding! De vierde en laatste ETF is het iShares Sustainable MSCI Emerging Markets index-fonds dat belegt in de aandelen van de 25% meeste duurzame beursgenoteerde bedrijven uit opkomende landen zoals Taiwan, Brazilië, India en Zuid-Afrika. Je belegt hierdoor bijvoorbeeld in fabrikanten die chips maken voor bedrijven als Apple en Nvidia.
 • Dan de obligaties. Het iShares Euro Government Bond UCITS ETF indexfonds belegt in obligaties van landen in Europa die de euro gebruiken en een hoge kredietwaardigheid hebben. Hierdoor is je inleg dus veilig en stabiel. Je belegt via dit indexfonds in obligaties van bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland.
 • Tot slot belegt Peaks in obligaties die door bedrijven worden uitgegeven. Het Xtrackers II ESG EUR Corp Bond UCITS ETF indexfonds belegt namelijk in obligaties van duurzame Europese bedrijven met een hoge kredietwaardigheid, waaronder Barclays.

De voordelen op een rijtje
Beleggen met Peaks is naar mijn mening ideaal voor de startende belegger of de belegger die graag zijn luie wisselgeld met een goede spreiding belegt. Zelf ben ik in ieder geval onder de indruk van Peaks en heb ik besloten om de app aan te houden, ook als ik na de gratis periode van 3 maanden een bedrag van € 1,- per maand moet betalen voor de service van Peaks. Wellicht is het handig om de voordelen nog een keer op een rijtje te zetten:

 1. Peaks is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke app waar Rabobank achter zit
 2. Veel flexibiliteit in inleg
 3. Je spreidt je aankoopmomenten, ook in slechte beurstijden
 4. Je belegt in goedkope ETF’s met een enorme spreiding
 5. Je belegt in duurzame aandelen met een hoge social responsibility
 6. Bepaal zelf je risicoprofiel en het daarbij horende portfolio
beleggen met peaks
Dat is nog eens periodiek beleggen

Tot slot
Is Peaks iets voor jou? Download dan snel de app via deze link en probeer het de eerste drie maanden gratis uit!

?wi=351758&ws=

Geef een reactie