Bunq; bankieren anno 2020

Tot voor kort had ik alleen een bankrekening bij ABN AMRO. Al sinds mijn tienerjaren ben ik daar tevreden klant. Maar steeds vaker zag ik berichten en advertenties over ‘FinTech banken’ voorbij komen, die naar verluidt een serieuze bedreiging zouden zijn voor de meer ‘traditionele bank’ zoals ABN AMRO, ING en Rabobank. Het klonk natuurlijk wel fraai; een online bank die minimaal dezelfde diensten biedt, maar op een veel efficiëntere en innovatievere wijze. Mijn vriendin en ik hebben sinds een aantal maanden een rekening bij één van die FinTech banken, namelijk bij bunq. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen met bunq!

Een FinTech bedrijf; wat houdt dat in?

Het zal je niet verbazen, maar FinTech is een samensmelting van de woorden Financial en Technology. FinTech bedrijven combineren financiële producten of diensten met innovatieve technologie. Op die manier hopen ze een moderner, efficiënter en gebruiksvriendelijke alternatief te vormen op de gevestigde orde. Veelal gaat het om start-ups die puur via internet of een app betaaldiensten of andere financiële oplossingen aanbieden. Een fysieke vestiging waar je heen gaat om een rekening te openen, zul je bij een FinTech bank dan ook niet zo snel tegenkomen.

FinTech bedrijven moeten het opnemen tegen de traditionele verzekeraars en banken en zijn altijd op zoek naar verbetering en vernieuwing. Alleen die manier heeft een FinTech meerwaarde voor de klant. Immers is dat het uiteindelijke doel van een FinTech; de consument het leven nog makkelijker maken en een goede gebruikerservaring achterlaten. Naar schatting zijn er nu al ruim 39 miljoen gebruikers van FinTech banken. Die groep bestaat op dit moment nog vaak uit de student of young professional (de early adapters), maar de FinTechs gaan hun marktaandeel in de toekomst ongetwijfeld verder uitbreiden.

dutch fintech landscape 3 0
Nederland telt al ruim 300 FinTech bedrijven!

Natuurlijk is FinTech groot geworden in de technologische en financiële centra van de wereld, zoals Londen, New York en Silicon Valley. Echter zien we tegenwoordig ook in Nederland een forse toename in FinTechs. Het beste voorbeeld daarvan is misschien wel Adyen; een Nederlandse betalingsprovider die na zijn beursgang in korte tijd enorm groot is geworden. De kans is groot dat de komende jaren meer FinTechs dit pad zullen bewandelen.

Het businessmodel van traditionele banken en andere financiële instellingen is door de opkomst van FinTech-ondernemingen grondig onder druk komen te staan. Banken en verzekeraars zijn vaak logge en grote bedrijven die risico-avers zijn en achterlopen op het gebied van innovatie. Zij zullen de komende jaren alles uit de innovatiekast moeten halen om niet teveel marktaandeel aan FinTechs zoals bunq te verliezen.

Waarom bunq

‘bunq is de bank waar alles om jou draait. We zijn dus niet de zoveelste transparante, sociaal bewuste bank, maar gaan een stapje verder: we zijn het Zwitserse zakmes voor al je geldzaken, zodat je de vrijheid krijgt om je geld uit te geven, te sparen en te investeren zoals jij dat wil.’ Aldus bunq.

Al sinds 2014 is bunq een volwaardige bank. Dat wil zeggen dat ze toen van De Nederlandsche Bank een bankvergunning heeft gekregen. Maar noem bunq geen bank; daar willen ze juist afstand van nemen. En dat doen ze met slimme software, een overzichtelijke app, betaalgemak, uitstekende klantenservice en oog voor duurzaamheid. Inmiddels is bunq al in ruim 30 landen actief en is het hard op weg om echt een gevestigde naam in de bankensector te worden.

Sinds de nieuwste update naar bunq V3 vestigt het bedrijf extra aandacht op drie pijlers:

  1. Geld sparen
  2. CO2 besparen
  3. Tijd besparen

In de afbeeldingen hieronder is goed te zien hoe bunq de aandacht trekt richting deze drie pijlers.

Voor mij was bunq interessant omdat ik met mijn vriendin een nieuwe gezamenlijke rekening wilde openen. We hadden al een gezamenlijke rekening bij Triodos Bank, maar daar kunnen we helaas geen losse spaarpotjes creëren. En dat was nu precies wat ik nodig had. De keuze voor bunq was dus redelijk snel gemaakt.

De voordelen van bunq

De eerste maanden met bunq hebben mij echt positief verrast. En dat komt hoofdzakelijk doordat bunq ook daadwerkelijk levert wat het belooft; gemak en gebruiksvriendelijkheid. De app van bunq vind ik echt waanzinnig goed en overzichtelijk. Laat ik de voordelen maar gewoon op een rijtje zetten.

1. Spaarpotjes aanmaken ging nog nooit zo snel en makkelijk
Met de app van bunq maak je tot 25 bankrekeningen aan. Die rekeningen kun je geheel naar eigen inzicht vormgeven. Zo hebben mijn vriendin en ik potjes aangemaakt voor de boodschappen, onze auto, het onderhoud van ons huis, onvoorziene kosten en hebben we zelfs een spaardoel voor een grote vakantie. Dit geeft ons erg veel rust en inzicht in onze financiën! Elke maand wordt volgens onze instellingen automatisch een bedrag overgemaakt naar de potjes.

2. Een gezamenlijke rekening openen gaat ook al zo snel en makkelijk
Via de app van bunq vraag je binnen no time een gezamenlijke rekening aan. Of je kunt een spaardoel aanmaken met een goede vriend of vriendin met wie je voor een vakantie wil sparen. Eenmaal op vakantie maak je gewoon via de app een ‘Slice groep’ aan waar jullie alle kosten kunnen bijhouden. Een soort wiebetaaltwat, maar dan veel eenvoudiger en efficiënter.

bunq
Nieuwe rekeningen openen in een handomdraai

3. De vele extra’s!
Het blijft niet bij een betaalpas en een makkelijke app. Bunq biedt veel meer functionaliteiten en keuzemogelijkheden voor jou als rekeninghouder. Wat ideaal is, is dat ik met bunq ook over een virtuele creditcard beschik, waarvan ik het dagelijkse limiet binnen enkele minuten kan wijzigen. Dus voortaan hoef ik nooit meer met mijn bank of creditcardmaatschappij te bellen als ik de borg voor een leaseauto hoef te betalen! Met bunq ben je daarnaast verzekerd van de scherpste wisselkoersen en kun je 10 keer gratis geld opnemen in het buitenland.

Een ander voordeel van bunq is de keuzevrijheid en de rente die ze bieden. Je ontvangt namelijk 0,27% rente over jouw gelden en dat is echt fors meer dan de gemiddelde bank tegenwoordig. Bunq is dus ook voor de vermogenden onder ons een interessant alternatief op een betaal- en spaarrekening bij een traditionele bank. Bunq laat jou ook nog eens zelf kiezen waar jouw geld in geïnvesteerd mag worden! Dus wil je dat jouw geld alleen naar groene bedrijven gaat? Dan vink je de rest gewoon uit.

Tot slot

Bunq heeft nog veel meer voordelen waar ik eigenlijk over zou moeten schrijven, zoals de push notificaties die je krijgt na elke betaling, of de notificatie die je ontvangt wanneer je gevraagd wordt om een automatische incasso te voldoen. Functies die zijn ontwerpen om jou het gemak en inzicht te geven waar een traditionele bank tekortschiet.

Of je nu de millennial bent die de laatste technologie wil benutten voor zijn bankzaken, de wereldreiziger die overal tegen de scherpste wisselkoersen zijn betalingen wil doen, of de vermogende persoon die op zoek is naar een normale rente; bunq kan absoluut een uitkomst bieden. Benieuwd naar de overige functies van bunq, de verschillende abonnementen en de kosten? Bekijk ze snel op de website van bunq!

Geef een reactie