pexels photo 730647

0% rente; wat zijn de beste alternatieven?

In een van mijn vorige blogs schreef ik over de lage rente. Die lage rente is in beginsel goed voor de economie; de banken kunnen geld lenen aan bedrijven of particulieren tegen zeer lage rentes. En als bedrijven of particulieren daardoor meer kunnen lenen, dan kunnen ze wellicht ook meer investeren en op die manier de economie op peil houden. Maar wat als je niet op zoek bent naar goedkope leningen en investeringen maar gewoon je geld opzij wilt zetten om te sparen? Dan verlies je tegenwoordig koopkracht, omdat de inflatie hoger is dan de rente die je van de bank ontvangt.

Gezien de recente economische ontwikkelingen lijkt het niet niet reëel om te verwachten dat de rente op korte termijn weer stijgt. De renteverlaging is, zeker na de economische crisis in 2009, immers een bewuste strategie geweest van de ECB om de economie te stimuleren. De verwachting is dat de Europese economie door de uitbraak van het coronavirus een zware klap te verwerken krijgt en dat maatregelen om de economie te stimuleren blijvend zijn. De kans lijkt daarom klein dat de rente op korte termijn weer omhoog gaat. Welke alternatieven zijn er (naast beleggen) voor de consument?

Alternatieven voor lage rente op spaarrekening

Stel dat je je nog niet comfortabel genoeg voelt om je zuur verdiende spaargeld naar de beurs te brengen, bijvoorbeeld door ETF’s te kopen of in obligaties te beleggen. Maar je wil wel iets van rendement op je spaargeld zien. Ook dan zijn er mogelijkheden genoeg. In deze blog focus ik op Lender & Spender en Raisin; twee bedrijven die een goed alternatief vormen op het aanhouden van spaargeld bij de traditionele banken in Nederland.

De rente op spaarrekeningen in Nederland is dramatisch. Maar wat als je investeert in leningen van derden, zonder tussenkomst van een bank? Is het dan mogelijk om een hoger rentepercentage te behalen? Tegenwoordig is het mogelijk om als consument ook anders dan bij de bank aan een lening te komen, bijvoorbeeld door ‘crowdfunding’. Een consument leent in dat geval in feite geld van een groep andere consumenten (investeerders) en betaalt hen daar rente voor. Ik leg dadelijk uit hoe dat via Lender & Spender makkelijk kan.

Een andere mogelijkheid zou zijn om op zoek te gaan naar hogere rentes buiten Nederland of zelfs buiten Europa. Je spaargeld op vakantie zetten dus, bijvoorbeeld naar Brazilië of Australië. Maar erg realistisch is dat niet. Vaak moet je voor het openen van een spaarrekening doorgaans wonen in het land waar je de rekening opent. Als een bank daar een uitzondering op maakt, dan spelen er genoeg andere risico’s aan het overhevelen van spaargeld naar landen buiten Europa, denk bijvoorbeeld aan valutarisico’s en het aanspraak kunnen maken op het depositogarantiestelsel. Raisin heeft wellicht een betere oplossing bedacht, waarover ik je graag meer vertel.

Lender & Spender

Jaarlijks wordt er voor € 8 miljard aan persoonlijke leningen verstrekt in Nederland. Dat is een hoop geld. Dergelijke leningen worden bijvoorbeeld gebruikt voor de aankoop van een nieuwe auto of de verbouwing van de keuken. De Nederlandse consument betaalt over het algemeen erg goed terug en hebben een sterke kredietwaardigheid. Dit vormt dan ook een zeer aantrekkelijke belegging die voorheen enkel toegankelijk was voor banken. Immers was dat de instelling waar je als consument aanklopte voor een lening.

Tegenwoordig ligt dat anders en kan een consument ook een beroep doen op andere consumenten voor een lening. Peer-to-peer lending wordt dat genoemd. Hierdoor investeer je jouw geld rechtstreeks in leningen van particulieren, zonder tussenkomst van een bank. Als iemand bijvoorbeeld op zoek is naar een lening van € 2.000,- en er zijn twintig mensen bereid om € 100,- te lenen aan deze persoon, dan zouden zij gezamenlijk via een platform aan de financieringsbehoefte kunnen voldoen. In ruil voor je investering krijg je een maandelijkse aflossing en het bijkomende rentepercentage terug. Dat is nu precies de dienst die Lender & Spender aanbiedt.

Met Lender & Spender kun je vanaf € 100,- investeren in particuliere leningen. Maar dat doe je niet 1 op 1. Om je risico fors te verlagen, spreidt Lender & Spender je investering automatisch over leningen die nooit een betalingsachterstand hebben gehad. Door je investering te spreiden, wordt een eventueel verlies (als de klant zijn aflossing en rente niet betaalt) gedeeld met andere investeerders. Ook zijn de kredietaanvragers vooraf door Lender & Spender beoordeeld op hun kredietwaardigheid. Je deelt dus min of meer je risico met andere investeerders en je behaalt tegelijkertijd een gemiddeld rendement van zo’n 4%. Onderstaande afbeelding geeft goed weer hoe het precies werkt.

Werking Lender & Spender
Werking Lender & Spender

Je kunt je investering via Lender & Spender op twee manieren opnemen. Door ontvangen betalingen aan rente en aflossing maandelijks te laten uitbetalen of door een deel of je gehele investering direct op te nemen. De incasso en uitbetaling van rente en aflossing verloopt via een onafhankelijke stichting derdengelden. Bij een eventueel faillissement van Lender & Spender blijft deze stichting doorgaan met incasseren en uitbetalen waardoor je vermogen is beschermd. Dat is wel zo’n fijn idee! En het rendement? Na aftrek van 1% servicekosten ligt dat op ruim 4%.

Rendement Lender & Spender
Rendement Lender & Spender

De looptijden van leningen variëren tussen de 12 en 60 maanden. De bedragen variëren van € 2.500,- tot € 25.000,-. Alle geldnemers zijn woonachtig in Nederland. De hoofdaanvrager en eventuele partner woont dienen minimaal 3 jaar onafgebroken in Nederland te hebben gewerkt en meoten een salaris uit vaste dienstbetrekking of een pensioenuitkering hebben. Dat geeft jou als investeerder extra zekerheid en vertrouwen in de kredietwaardigheid van de geldnemer. Benieuwd je enthousiast geworden en ben je benieuwd of jij het profiel hebt om te investeren in peer-to-peer lending via Lender & Spender? Wellicht helpt het om de investeerderstest te doen!

t?a=1170298993&as=1517538121&t=1&tk=1&i=1

Raisin

Spaarrentes in andere Europese landen liggen vaak hoger dan in Nederland. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Zo speelt de waarde van de valuta een belangrijke rol. Wanneer de valuta van het betreffende land minder waard wordt, daalt ook de waarde van het spaargeld. Ook kan het zo zijn dat spaartegoeden die op een buitenlandse rekening staan niet beschermd worden door het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wanneer de bank failliet gaat, ben je al je geld kwijt. Ook de (politieke) stabiliteit in een land kan een rol spelen. Wanneer een land erg onstabiel is, zijn de risico’s voor spaarders groter. Zij verwachten dan een hoger rentepercentage.

Hoewel er in principe vrij verkeer van goederen heerst in de EU, leggen heel wat kredietinstellingen zelf beperkingen op aan (potentiële) klanten. Veel banken eisen dat je officieel ingezetene bent van het land waar je de rekening opent, dus dat je in het land woont waar je wilt sparen. Het kan dus vaak knap lastig zijn om in het buitenland te sparen. Met Raisin krijg je exclusief toegang tot banken waar je als Nederlander een rekening kunt openen en beheren. Via één account heb je kosteloos toegang tot aantrekkelijke spaarproducten van banken uit heel Europa.

rente Raisin
Met Raisin kun je via éen account profiteren van de hoogste rentes in Europa

Dus ben je het zat om te sparen in een land waar je geld amper rendeert en ben je op zoek naar een spaarproduct met een hogere rente? Dan is Raisin wellicht een alternatief. Raisin helpt jou, als eerste en enige Europese spaarmarktplaats, in je zoektocht naar de hoogste spaarrente in Europa. Sparen in het buitenland is via Raisin een stuk eenvoudiger én veiliger dan je denkt. Met het spaarplatform van Raisin krijg je immers via één online account kosteloos toegang tot de beste spaarproducten van betrouwbare banken uit heel Europa.

Raisin werkt samen met ruim 90 banken uit de Europese Unie. Het bedrijf heeft inmiddels al ruim 265.000 klanten en zo’n € 24 mld. aan spaargeld in beheer. Door de op EU-niveau geharmoniseerde richtlijnen voor depositogarantie, wordt je spaargeld bij alle opties die Raisin voorstelt tot € 100.000,- per bank gegarandeerd, net zoals dat in Nederland het geval is. Sparen bij Raisin gaat daardoor gepaard met een laag risico.

hoge rente Raisin
Raisin geeft jou de mogelijkheid om van de hoogste spaarrentes in Europa te profiteren

Via Raisin zet je je geld opzij op deposito’s. Een deposito spaarrekening behoort tot de veiligste methodes om je geld voor je te laten werken, met betrouwbare consistente opbrengsten. Wanneer we depositorente vergelijken met rente op flexibel sparen, dan valt op dat de rente bijna altijd hoger ligt dan die op vrij opneembare spaarrekeningen. Bovendien heb je geen last van renteschommelingen, ongeacht de (financiële) marktomstandigheden. Als je dus minimaal een jaar afstand kunt doen van (een deel van) je spaargeld en de zekerheid wilt van een vaste, hogere rente, dan is een depositorekening de beste keuze.

Qua rendement zit het ook wel goed met Raisin. Althans, als je het vergelijkt met de spaarrentes in Nederland. Daar brengt een 1-jarige deposito zo’n 0,40% rente op. Via Raisin ligt het mogelijke rentepercentage op een 1-jarige deposito al snel op 1%; een verschil van 0,60%. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees er meer over op de website van Raisin

t?a=1342407112&as=1517538121&t=1&tk=1&i=1


Tot slot

De lage spaarrente in Nederland is vervelend en daar lijkt de komende tijd geen verandering in te komen. Het is dan ook logisch dat je wellicht op zoekt bent naar alternatieven om je spaargeld voor je te laten werken. Raisin en Lender & Spender vormen in mijn optiek twee laagdrempelige en renderende alternatieven. Ben je op zoek naar meer rendement, bijvoorbeeld door te beleggen? Lees dan eens één van de blogs in deze categorie via onderstaande links.

Geef een reactie