pexels photo 4386149

Deze 5 solide dividend aandelen heb ik de afgelopen weken aan mijn portefeuille toegevoegd!

De afgelopen twee blogs schreef ik over de redenen waarom ik een dividend portefeuille samen ga stellen en de criteria die ik gebruik om geschikte dividend aandelen te selecteren. Vandaag behandel ik de eerste 5 aandelen die ik de afgelopen weken heb toegevoegd aan mijn nieuwe dividend aandelen portefeuille!

dividend aandelen rendement
Het herbeleggen van dividenden zorgt voor een aanzienlijk hoger rendement. Nu nog op zoek naar geschikte aandelen!

1. AT&T

AT&T is een Amerikaans telecommunicatieconcern. Het is een van de twee giganten in mobiele telefoondiensten (concurrent is Verizon) in de Verenigde Staten. AT&T is echter meer dan dat. Onder het bedrijf valt bijvoorbeeld ook HBO Max, een belangrijke concurrent van Netflix.

AT&T betaalt al 36 jaar een aanzienlijk deel van de winst uit aan haar aandeelhouders en is daarmee een echte dividend aristocrat. Rond dit schrijven heeft AT&T een dividendrendement van maarliefst 6,89% en is het bedrijf er de afgelopen 5 jaar in geslaagd om de totale dividenduitkering met ruim 2% te laten groeien. Er zijn wat zorgen over de hoeveelheid kortlopende schulden op de balans van AT&T, maar het bedrijf heeft onlangs aangekondigd een deel hiervan weg te werken en laat dus zien hier actief verbetering in aan te brengen.

Met een payout ratio van zo’n 65% voegt AT&T nog voldoende middelen toe aan reserves en blijft er ruimte voor toekomstige investeringen. Het bedrijf streeft ernaar om de payout ratio rond dit niveau te houden. AT&T is daarnaast redelijk aantrekkelijk geprijsd. Met een Price/Book ratio van 1,21 weet je zeker dat je niet de hoofdprijs betaalt voor dit zeer solide bedrijf, waar ook nog eens de nodige groeipotentie in zit met de komst van 5G.

CriteriumScore
Dividendrendement6,89%
Dividendgroei (5 jaar gemiddeld)2,09%
Jaren van dividendgroei36 jaar
Payout Ratio65,07%
P/E Ratio18,41
P/B Ratio1,21

?wi=351758&ws=

2. ExxonMobil

Jarenlang was ExxonMobil het grootste bedrijf ter wereld. Dit bedrijf is vergelijkbaar met Shell, maar keert al 38 jaar een hoog dividend uit en slaagt er ook nog eens in om dit dividend te laten groeien met bijna 5% per jaar. Het dividendrendement van 7,82% is eigenlijk te aantrekkelijk om links te laten liggen.

Het is echter wel een redelijk risicovolle keuze. ExxonMobil heeft zwaar geleden onder de sterk dalende olieprijs en de forse economische krimp. Het bedrijf zal er echter, gezien haar status van dividend aristocrat, alles aan doen om dividend cuts te vermijden. Het verleden heeft aangetoond dat Exxon goed kan anticiperen op veranderende omstandigheden; de vraag is het bedrijf zich ook in de toekomst staande kan houden

CriteriumScore
Dividendrendement7,82%
Dividendgroei (5 jaar gemiddeld)4,90%
Jaren van dividendgroei38 jaar
Payout Ratio
P/E Ratio26,51
P/B Ratio1,02

3. National Health Investors

National Health Investors is een ‘REIT‘. Dat staat voor Real Estate Investment Trust. Het bijzondere aan een REIT is dat zij minimaal 90% van hun inkomsten moeten uitkeren als dividend. Dat maakt dat veel van deze bedrijven een hoog dividendrendement bieden en dat maakt ze erg aantrekkelijk. De REIT-sector is door de coronacrisis ongekend hard gedaald, waardoor veel aandelen in deze sector voor aantrekkelijke waarderingen gekocht kunnen worden.

Dit specifieke bedrijf richt zich op het verhuren en financieren van ‘medisch vastgoed’. Denk daarbij aan ziekenhuizen, bejaardenhuizen en hospice. Ook in de Verenigde Staten is sprake van vergrijzing, waardoor bedrijven als National Health Investors een redelijk veilig en stabiel verdienmodel hebben. Dat maakt dat NHI al 19 jaar lang haar dividend laat groeien. De afgelopen vijf jaar zelfs met een percentage van 6,40%. Op de huidige beurskoers ligt het dividendrendement zo rond de 6,5%, waardoor dit aandeel onwijs interessant is voor dividend beleggers. En met een waardering van 15 keer de winst, weet je zeker dat je niet de hoofdprijs betaalt.

CriteriumScore
Dividendrendement6,66%
Dividendgroei (5 jaar gemiddeld)6,40%
Jaren van dividendgroei19 jaar
Payout Ratio79,05%
P/E Ratio15,72
P/B Ratio1,90

?wi=351758&ws=

4. Pfizer

Pfizer is wellicht wel de bekendste namen in dit lijstje. Het is één van de grootste spelers in de biofarmaceutische branche en beschikt over een aantal van de meest verkochte medicijnen ter wereld. Dit bedrijf is met name interessant omdat het een waardevolle spreiding in de portefeuille brengt. Maar ook omdat Pfizer hard werkt aan een vaccin tegen covid-19. Dat kan op korte termijn tot omvangrijke orders leiden.

Nog belangrijker is echter het solide dividend. Al 10 jaar weet Pfizer een steeds hoger dividend uit te keren en met een payout ratio van slechts 52% zit daar nog heel wat rek in. Het dividendrendement van bijna 4% is daarmee niet alleen fors, maar ook nog eens zeer veilig. Als we kijken naar de waardering van het aandeel, dan valt op dat de P/B ratio hoger ligt dan mijn norm. Als we Pfizer echter naast het sectorgemiddelde van ongeveer 4 leggen, dan vind ik Pfizer niet te duur en zie ik het bedrijf als een goedkope en veilige keuze voor een goed dividendrendement.

CriteriumScore
Dividendrendement3,96%
Dividendgroei (5 jaar gemiddeld)6,72%
Jaren van dividendgroei10 jaar
Payout Ratio52,65%
P/E Ratio15,20
P/B Ratio3,32

5. Rio Tinto

Rio Tinto is een Brits-Australische mijnbouwgroep. Het bedrijf is wereldwijd actief in het winnen van ijzererts, aluminium, diamant, koper en industriële mineralen. Rio Tinto is de coronacrisis zeer goed doorgekomen en staat momenteel zelfs op een hoger rendement dan de S&P 500 over een jaar genomen. Maar zelfs nu is het bedrijf nog zeer aantrekkelijk gewaardeerd en biedt het een dividendrendement van zo’n 6%.

Het bedrijf heeft weliswaar een iets minder rijke geschiedenis dan de overige bedrijven in deze lijst als het gaat om achtereenvolgende jaren van dividendgroei, maar een payout ratio van slechts 57,90% en het feit dat Rio Tinto ook in tijden van crisis zeer winstgevend blijkt te zijn, maakt dat ik veel vertrouwen heb in een verdere dividendgroei.

CriteriumScore
Dividendrendement6,27%
Dividendgroei (5 jaar gemiddeld)30,05%
Jaren van dividendgroei4 jaar
Payout Ratio57,90%
P/E Ratio13,98
P/B Ratio1,99

Tot slot

Bovenstaande 5 aandelen heb ik de afgelopen weken toegevoegd aan mijn dividend aandelenportefeuille. Wat denk jij? Zijn het goede opties? De komende weken zal ik vaker en uitgebreider schrijven over dividend aandelen. Zo blijven jullie op de hoogte van mogelijk interessante investeringen! Geen zin om je te verdiepen in moeilijke kengetallen en financiële gegevens maar wil je wel een beleggingsportefeuille opzetten? Download dan hier de Wijzer in Finance Beleggingsportefeuille!

Geef een reactie