close up of illuminated text against black background

De Nasdaq verloor 10% in 3 dagen, technologie aandelen gaan door het putje. Wat nu?!

2020 is vooralsnog het jaar van de technologie aandelen. In een vorige blog schreef ik al dat Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google (Alphabet) samen goed zijn voor minimaal 10% van de gehele marktkapitalisatie van de S&P500. Apple raakte deze maand nog de bizarre waardering van maarliefst 2 biljoen dollar. Dat is een twee met 12 nullen erachter. Dat is groter dan de marktkapitalisatie van de bedrijven in de AEX opgeteld. De technologie sector heeft sinds het dieptepunt in maart een enorme koerssprong gemaakt. Maar deze koerssprong was grotendeels speculatief, gedreven door het massaal opkopen van opties door het Japanse SoftBank.

Dat er een correctie aan zat te komen was wel duidelijk. In drie dagen verloor de Nasdaq dan ook 10% van haar waarde, waarmee we ook daadwerkelijk van een forse en snelle correctie kunnen spreken. Maar wat nu? Ongetwijfeld zijn er veel beginnende beleggers die in paniek raken en een tweede beurscrash zoals in Q1 van dit jaar voor zich zien. Is dat het geval? En hoe kan je dan het beste handelen? In deze blog geef ik twee adviezen!

Een correctie is gezond

Sinds de beurzen een bodem hebben neergezet in maart hebben we kunnen genieten van forse koersstijgingen. Technologie aandelen stonden voorop. De Nasdaq is sinds maart bijna in waarde verdubbeld en is vrijwel in een rechte lijn omhoog gegaan, zonder noemenswaardige correcties. Dit terwijl economieën nog altijd niet zijn hersteld en covid-19 de wereld nog steeds in een houdgreep heeft. Eerder schreef ik echter al dat de beurs en de reële economie nauwelijks met elkaar gecorreleerd zijn. Daarnaast is er simpelweg geen rendabel alternatief voor beleggers; de rente staat historisch laag en dat zal nog jarenlang zo blijven.

Nasdaq technologie aandelen
Grafiek van de Nasdaq

Koersstijgingen werden extra gevoed door een massale instroom van nieuw geld en startende beleggers. Dankzij Amerikaanse beleggingsplatformen zoals Robinhood is het voor jongere, startende beleggers mogelijk om zonder transactiekosten in ‘delen van aandelen’ te beleggen (fractional shares). Daardoor kan men bijvoorbeeld ook een deel (bijvoorbeeld $100,-) van een aandeel Tesla kopen, in plaats van meteen het volledige aandeel te moeten kopen. Dit maakt beleggen nog laagdrempeliger en ook interessant met kleine bedragen.

Dat we nu een stevige correctie zien is logisch en dat was te voorspellen. De Fear & Greed index van CNN stond al weer boven de 80, wat betekent dat er sprake is van extreme hebzucht op de financiële markten. En als we naar de P/E (Price to Earnings) ratio kijken, welke schetst hoevaak de jaarlijkse winst voor één aandeel een belegger bereid is te betalen, dan bevinden aandelen zich met een P/E ratio van rond de 30 momenteel in ‘bubbel-territorium’. In onderstaande grafiek is goed te zien dat aandelen in 2002 en 2009 nog duurder waren, maar we weten allemaal hoe dat afliep.

Aandelen zijn duur
Historische ontwikkeling van de P/E ratio

De vraag die je jezelf nu moet stellen is of het hier gaat om een gezonde beurscorrectie, volgend na ruim een halfjaar van onafgebroken koersstijgingen, of dat aandelen inmiddels zo duur zijn geworden dat we richting een tweede beurscrash van minimaal 25% gaan. Ongeacht het scenario en hoe hard koersen nog gaan dalen, zijn er twee dingen waar je als belegger aan vast zou moeten houden.

Advies 1: raak niet in paniek en blijf zitten!

Veel beleggers raken in de stress als ze rode cijfers op de borden zien. Dat maakt dat ze uit paniek gaan handelen en hun posities sluiten nadat ze enkele forse verliesdagen achter de rug hebben. Ik weet 100% zeker dat er gisteren een heleboel beleggers waren die bang waren voor verdere koersdalingen en uit paniek op de verkoopknop hebben gedrukt. NIET DOEN! Ten eerste is het vragen om problemen om uit paniek en stress te handelen. Je maakt dan bijna altijd de verkeerde keuze. Blijf objectief naar je beleggingen kijken. Beleg je in solide aandelen? Wees dan niet bang dat een bedrijf mogelijk failliet gaat of dat koersen nog tientallen procenten zullen gaan dalen. Zie het juist als een kans!

Geschiedenis leert ons dat het timen van de markten ten eerste onwijs moeilijk is en ten tweede vaak nadeliger uitpakt. In dit artikel werd onderzocht welke impact het heeft als je de 5, 10, 30 en 50 beste dagen op de beurs hebt gemist vanaf 1980. De conclusie is dat je verreweg de meeste winst had behaald als je ook tijdens crises gewoon was blijven zitten en je posities had behouden. Het is namelijk zo dat na forse koersdalingen, de beurs vaak ook heel hard weer de weg terug naar boven zoekt. Als je tijdens de daling je posities had verkocht, was de kans groot geweest dat je de beste beursdagen na een crisis gemist zou hebben.

Raak dus nooit in paniek tijdens een beurscrash of forse correctie! Raak je wel in paniek en kun je er niet tegen om je aandelen in het rood te zien? Dan is (actief) beleggen simpelweg niets voor jou.

Advies 2: koop meer aandelen!

Het heeft erg lang geduurd voordat ik beurscorrecties als kansen ben gaan zien. Vroeger wilde ik de markten namelijk nog precies timen en als het even kon kocht ik een turbo short als ik dacht dat de beurs een correctie zou gaan maken. Ik bleef maar handelen en bleef daardoor maar torenhoge transactiekosten betalen. En als ik dan een keer op het goede moment instapte met een turbo short, dan sloot ik de positie of veel te vroeg of veel te laat. Ik moest simpelweg teveel keuzes maken over teveel onzekere factoren.

Veel makkelijker is het om een beleggingsportefeuille van aandelen aan te houden. Daalt de beurs met 10% en daarmee ook één van je aandelen? Zie dit dan als kans in plaats van bedreiging! Waarom? Omdat een correctie de ideale mogelijkheid biedt om hetzelfde aandeel tegen een ‘korting’ te kopen, waardoor je gemiddelde aankoopkoers daalt en je positie dus sneller weer winstgevend kan worden.

Zelf heb ik van de mogelijkheid gebruik gemaakt om aandelen in Apple en Tesla te kopen de afgelopen dagen. Toegegeven; het blijft riskant en de waardering van beide aandelen blijft onwijs hoog, maar het komt niet vaak voor dat Tesla in drie dagen met 30% onderuit gaat. Dat biedt een kans voor de korte termijn, maar wellicht ook zelfs voor de langere termijn. Tesla is ook voor $338,88 nog erg duur, maar het is een onwijs interessant aandeel met een rooskleurige toekomst. Ook mijn dividendaandelen heb ik de afgelopen week bijgekocht. Puur omdat ik overtuigd ben van de financiële gezondheid en groeimogelijkheden van de bedrijven in mijn portefeuille en deze met een forse korting hebben kunnen bijkopen.

aandelen technologie apple tesla
Profiteer juist van de forse koersdalingen!

Tot slot

Door bovenstaande adviezen in het vervolg toe te passen, weet ik zeker dat jij hogere rendementen kunt behalen en tegelijkertijd minder stress zal ervaren bij beurscrashes. Door je posities aan te houden weet je zeker dat je de meest winstgevende dagen na de crash niet zult missen. En door tegen fikse kortingen bij te kopen, wordt je gemiddelde aankoopkoers lager en daarmee je toekomstig rendement hoger! Hoe heb jij de afgelopen dagen gehandeld op de beurscorrectie? Ik ben benieuwd!

Eerst rustig kennismaken met beleggen? Dan is Peaks wellicht iets voor jou! Of wil je makkelijk aandelen kopen via een app? Dan is BUX Zero of BUX X wellicht aantrekkelijk! En als je op zoek bent naar de beste dividend- en groeiaandelen voor jouw beleggingsportefeuille, bestel dan hier de Wijzer in Finance Beleggingsportefeuille!

2 gedachtes over “De Nasdaq verloor 10% in 3 dagen, technologie aandelen gaan door het putje. Wat nu?!

  1. Die correctie is naar mijn idee ook echt nodig, deze extreme stijging is doorgeslagen en op weinig gebaseerd.

    Helemaal eens met je conclusie. Lekker blijven zitten en het liefst bijkopen zodat eventueel je gemiddelde aankoopkoers naar beneden gaat en meer winst te pakken in de toekomst.

  2. Het is een enorme bubbel op het moment, maar wel eentje die houdbaar lijkt te zijn door de enorme instroom van geld dat aan de lopende band wordt bijgedrukt en rentes die historisch laag zijn. Als zelfs Henk en Ingrid willen beleggen dan is er meer aan de hand. De vraag is dan ook wat voor de klapper gaat zorgen dat we uit die bubbel kunnen stappen. Wie het weet mag het zeggen.

Geef een reactie