image

‘Gratis’ beleggen met Trading 212 in fractional shares; hét alternatief voor DEGIRO?

Vorige week kwam ik een advertentie van Trading 212 tegen op Instagram. Ik word over het algemeen om de oren geslagen met dergelijke advertenties, vaak voor de zoveelste crypto-broker. Gewoon verder scrollen en plaatjes kijken dus. Tot ik de advertentie van Trading 212 tegenkwam. Na wat speurwerk en verdiepend onderzoek heb ik dit weekend besloten om een account te openen. In deze blog leg ik uit wat Trading 212 precies is en wanneer de app ook voor jou interessant kan zijn.

Korte introductie Trading 212

Trading 212 is een fintech-bedrijf in Londen dat de financiële markten naar eigen zeggen ‘democratiseert’ met gratis, slimme en eenvoudig te gebruiken apps, waarmee iedereen aandelen, valuta’s, grondstoffen en meer kan verhandelen. Toch vrij uniek aan Trading 212 is dat ze deze diensten zonder transactiekosten aanbiedt in het VK en Europa. Dacht je dat DEGIRO al goedkoop was? Het kan blijkbaar nog goedkoper! Maar wat voor mij de doorslaggevende factor was om een account aan te maken, is het feit dat je met Trading 212 in ‘fractional shares’ kunt handelen. Daarover later meer!

Trading 212
Trading 212 biedt aandelen en ETF’s aan zonder transactiekosten

Trading 212 biedt twee verschillende accounts aan; Invest en CFD. Het meerendeel van de beleggers zal denk ik voor Invest gaan; een vrij reguliere handelsaccount waarmee gratis kan worden belegd in aandelen en ETF’s. De CFD account is voor de actievere handelaar die graag een hefboom gebruikt en naast aandelen ook in valuta, grondstoffen en crypto’s belegt. Ik ga echter gewoon voor een Invest account, waarmee ik in ruim 3000 aandelen en ETF’s kan beleggen zonder transactiekosten.

Voordat ik geld op mijn Invest account heb gestort, heb ik natuurlijk wel even gekeken of het bedrijf betrouwbaar en solide is. Trading 212 is geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (Financial Conduct Authority). Fondsen worden op een gescheiden bankrekening beheerd en worden door de FSCS beschermd tot 85.000 pond. Mocht Trading 212 dus ooit failliet gaan, dan zijn jouw gelden in beginsel veilig. Voor mij was dit genoeg zekerheid om een eerste storting te doen.

Fraaie en eenvoudige app

De app is een van de grootste pluspunten van Trading 212. Wat meteen opvalt als je de app opent is de strakke en overzichtelijke vormgeving, zoals we over het algemeen van fintechs gewend zijn. Onderin de app zie je vier iconen, waarmee je eigenlijk de hele app bedient. De homeknop brengt je meteen tot je volglijst en andere tabbladen waarmee je een overzicht krijgt van specifieke aandelen. Daarnaast zit de ‘schijven’ knop, daarover later meer. Met de zoekfunctie kun je makkelijk door alle 2999 aandelen scrollen en deze toevoegen aan je volglijst.

image
De app van Trading 212 ziet er gelikt uit en laat zich makkelijk bedienen

Vanuit je volglijst raadpleeg je eenvoudig meer informatie over een aandeel. Naast de realtime grafieken heb je ook de beschikking over nuttige informatie die ingaan op de financiële informatie en ratio’s van bedrijven. Zo kun je ook als gevorderde belegger makkelijk via de app bepalen of een bedrijf interessant is voor je of niet, bijvoorbeeld door een blik op de P/E Ratio of het dividendrendement te werpen. Hoe ik deze gegevens gebruik om te bepalen of een aandeel interessant genoeg is, legde ik eerder uit in deze blog.

Beleggen zonder transactiekosten in fractional shares

Zoals ik al aangaf kies ik niet enkel voor een broker om de mooie app of de lage transactiekosten. Staar je sowieso niet blind op de ‘gratis’ transacties, want een broker moet altijd ergens aan verdienen, en Trading 212 doet dat door een iets hogere ‘spread’ te hanteren. Dat is het verschil tussen de bied en laat prijs bij de koop of verkoop van een aandeel. Het verschil tussen de bied en laatprijs is voor de broker. De spread bij Trading 212 is dus hoger dan bijvoorbeeld bij DEGIRO, maar ondanks dat blijft handelen met Trading 212 enorm goedkoop.

De belangrijkste reden waarom ik een account heb geopend, is omdat Trading 212 ‘fractional shares’ aanbiedt. Zoals de naam het al zegt, kun je hierdoor in fracties van aandelen beleggen. Wil je graag in Beyond Meat beleggen maar wil je daar geen $183 voor betalen? Dat hoeft niet langer. Met de app kun je ook 1/10e of zelfs 1/100e deel van een aandeel kopen, zoals je op onderstaande afbeelding ziet.

Deze optie maakt Trading 212 ook voor de startende, minder vermogende belegger erg interessant. Immers hoef je nu niet over honderden of duizenden euro’s te beschikken om een (deel van een) aandeel Apple of zelfs Amazon te kopen. Maar dat is nog niet eens de belangrijkste reden waarom ik de app interessant. Dat is namelijk de mogelijkheid om ontvangen dividenden automatisch te laten herbeleggen. Het effect en het belang hiervan op de lange termijn legde ik eerder al eens uit in deze blog.

Op mijn dividend aandelenportefeuille bij DEGIRO ontvang ik bijna wekelijks wel een dividenduitkering van een paar euro. Dat geld wordt op mijn beleggingsrekening gestort, maar daar kan ik natuurlijk niet meteen een nieuw aandeel van kopen, puur omdat ik bij DEGIRO niet in ‘delen van aandelen’ kan beleggen. Bij Trading 212 kan dat wel. Heb je bijvoorbeeld voor een waarde van €200,- aan aandelen Shell en ontvang je een dividenduitkering van €2,- dan kun je de app opdracht geven om van deze uitkering automatisch meer aandelen te kopen, zodat de waarde van je Shell aandelen stijgen tot €202,-.

Automatisch (her)beleggen met AutoInvest

Een andere functie waar ik al lang naar op zoek was, was de mogelijkheid om geheel automatisch maandelijks te beleggen in een aantal aandelen. Elke maand laat ik met een automatische overboeking geld storten op mijn DEGIRO beleggingsrekening, waarvan ik zelf de keuze maak welke positie ik uitbreid. Met de functie AutoInvest is het mogelijk om een ‘schijf’ aan te maken en daar vervolgens volledig automatisch in te beleggen.

Alles begint bij de schijf. De schijf stel je zelf samen en kan uit meerdere aandelen en ETF’s bestaan. Mijn schijf bestaat momenteel uit 22 aandelen en 1 ETF, waardoor elke positie in de schijf iets minder dan 5% van de gehele portefeuille inneemt. Zoals je ziet laat ik mijn dividendinkomsten natuurlijk automatisch herbeleggen. En het mooiste van alles is dat ik een automatische incasso kan instellen via een debet-of creditcard of Apple Pay, waarna Trading 212 mijn 23 posities uitbreidt met €150,- per maand. Ongeacht of de waarde van een aandeel nu €2,- of €200,- is! Dat is dus beleggen in aandelen die ik zelf kies, in een termijn die ik zelf kies, geheel automatisch en daarmee zonder emotie.

Is één schijf niet genoeg en wil je verschillende portefeuilles samenstellen of gewoon wisselende termijnen aanhouden? Dan maak je binnen een handomdraai een nieuwe schijf aan. Zo kun je bijvoorbeeld een schijf creëren voor risicovolle groeiaandelen waar je een laag bedrag op stort, aangevuld door een schijf met relatief veilige dividendaandelen waar je wat meer geld op stort.

Om je helemaal lekker te maken geeft Trading 212 ook nog een schatting van de waarde van de portefeuille over bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar. Mijn initiële storting, aangevuld door €150,- per maand, is over 10 jaar ongeveer €64.000,- waard volgens de app, waarmee ze zich baseert op in het verleden behaalde rendementen van de door jou geselecteerde aandelen. Maar zoals altijd geldt ook hier; resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!

Eenvoudig geld storten en uit laten keren

Geld overboeken naar de app gaat erg makkelijk. Eenmalig geld storten kan eenvoudig met bijvoorbeeld Apple Pay of iDeal. Dat is anders voor AutoInvest, waar je maandelijks een bedrag moet laten afschrijven van je rekening. Deze functionaliteit wordt niet aangeboden met iDeal, waardoor je over een debet- of creditcard of gekoppelde Apple Pay moet beschikken om van deze functie gebruik te maken. Ik heb mijn bunq mastercard gekoppeld, wat een fluitje van een cent was. Niet onbelangrijk is dat zowel geld storten als geld opnemen geheel gratis is.

Conclusie

Ik ben positief verrast door het gemak en de functionaliteiten van Trading 212. Hoewel de eerste orders voor mijn schijf pas maandagochtend zullen worden geplaatst, ben ik voorzichtig optimistisch. Trading 212 biedt precies de functionaliteiten waar ik al lang naar op zoek ben, namelijk geheel automatisch beleggen in zelf gekozen aandelen en ETF’s, inclusief het herbeleggen van dividenden. Daarmee is Trading 212 niet alleen geschikt voor de passieve belegger, maar biedt het dankzij de zeer lage kosten ook een goed alternatief voor de actievere belegger.

Ben je nieuwsgierig geraakt? Lees dan meer op de site van Trading 212 of download de app hier en ontvang een gratis aandeel ter waarde van maximaal €100,-!

3 gedachtes over “‘Gratis’ beleggen met Trading 212 in fractional shares; hét alternatief voor DEGIRO?

  1. Helaas zijn de kosten om geld te storten niet zo gratis meer.

    Hoewel een bankoverschrijving gratis is brengen de meeste banken hier 5-7 euro per transactie voor in rekening.

    Ik ben benieuwd of jij alternatieve wijzen hebt gevonden om te storten?

    1. Bedankt voor je reactie, Tom! Ik heb geen ervaring met bankoverschrijvingen. Ik maak gebruik van de functie ‘AutoInvest’ waarmee elke maand een bedrag van mijn creditcard wordt afgeschreven en in mijn ‘schijf’ wordt gestort. Dit is tot de eerste €2.000,- in ieder geval gratis.

  2. Je kunt heel makkelijk een automatische betaling aanmaken vanaf je bank. Dan heb je het na 1-2 dagen op je rekening staan. Werkt tot nu toe goed en is ook gratis. Helaas kun je die nog niet gebruiken om automatisch aandelen aan te kopen.

    Het gratis aandeel is overigens op dit moment niet geldig. Dat is alleen voor UK inwoners. Ze willen wel weer een nieuwe actie opzetten.

Geef een reactie